Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Irak

2017. 12. 21.

Labdarúgó-bajnokság a békéért Kurdisztánban

2017. 12. 21.

 

Az iraki Kurdisztánban Suleymaniyah ad Arbat településtől 25 kilométerre található menekülttábor, ahol hatezer szíriai menekült él, a béke és a társadalmi kohézió laboratóriumává vált ezekben a napokban.

A „Sport az erőszak ellen” római egyesület és „A híd” elnevezésű nem-kormányzati szervezet ötlete alapján valósult meg a kezdeményezés. Együttesen adtak életet a labdarúgó-bajnokságnak, amelyben 7 vegyes csapat, 16-27 év közötti fiúk és lányok vesznek részt. A cél a szórakoztatásuk és elsősorban az, hogy ismerkedjenek meg egymással és, hogy integrálják őket a világ egy olyan részén, amelyet a háború lerombolt.

Az együttélés nehézségei

Elena Laurenti, a „Sport az erőszak ellen” szervezet helyi képviselője a Vatikáni Rádiónak elmondta: a menekülttáborban élő fiatalok, az arbati és suleymaniyahi ifjúsági központ tagjai és egy csoport kitelepített kurd külső okokból arra kényszerülnek, hogy együtt éljenek azokkal a nehézségekkel, hogy nyelv, származás, kultúra és vallás alapján különböznek egymással.

Ezek a fiatalok mindig mosolyognak, tele vannak tenni akarással és reménnyel

Nagyon nehéz életkörülmények között élnek a menekülttáborban: elszigeteltségben, szegénységben és az az álmuk, hogy mielőbb hazatérhessenek otthonaikba. A legmeglepőbb dolog az, hogy mindennek ellenére ezek a fiatalok mindig mosolyognak, tele vannak tenni akarással és reménnyel – hangsúlyozta Elena Laurenti. A támogatásuk érdekében a labdarúgó-bajnokságon túl más sporttevékenységet is szerveznek számukra, mint pl. kosárlabdázást, röplabdázást. Helyi önkéntesek segítik a fiatalokat, hogy a sportot mint eszközt használják fel az erőszakmentességre, a tiszteletre, a kölcsönösen elismert szabályok megteremtésére és az érintkezésből születő ellentétek békés megoldásának elérésére.

A sport egy egyetemes nyelv

A háború pusztítása miatt e fiatalok mindegyikének megvan a maga története. Sokan közülük megismerték az ún. Iszlám Állam erőszakát és nem könnyű megbirkózniuk egymás megismerésével, a barátságkötéssel és az integrációval. Ebben azonban segíthet a sport, amely egy egyetemes nyelv és amelynek nincs szüksége szavakra, hanem természetes módon megteremti az együttlétet.

Orientalsita.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑