Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 03. 14.

Lavrov: Moszkva kész támogatni a föderalizációt

2016. 03. 14.

Nem zárta ki Szíria szövetségi állammá történő átalakításának lehetőségét egy hétfői moszkvai nyilatkozatában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország kész bármilyen olyan megoldást támogatni a Szíriában folyó háború lezárása érdekében, amilyenben a (Moszkva támogatását élvező) damaszkuszi kormány és az ellenzék képviselői meg tudnak állapodni. Nem zárta ki Szíria szövetségi állammá történő átalakításának lehetőségét sem, “ha az a szíriai nép akarata”.

Az orosz miniszter szerint a genfi béketárgyalásokon jelen kellene lennie a szíriai ellenzék teljes körének. Lavrov ezzel arra utalt, hogy Moszkva Ankara ellenállása ellenére meg akarja hívatni a fórumra a szíriai kurdok képviselőit is. Hangoztatta, hogy az ultimátumok nem segítik elő a megállapodás légkörének kialakulását a genfi béketárgyalásokon.

Az orosz diplomácia vezetője, aki a nap folyamán fogadta Hemaisz Dzsinaui tunéziai külügyminisztert, hangot adott álláspontjának, miszerint az egyes államok nem indíthatnak támadást Líbiában a terroristák ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül. Beszámolt arról is, hogy a kétoldalú tárgyalásokon szó esett a tunéziai különleges egységek Oroszország általi felszereléséhez a terrorizmus elleni harc érdekében.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑