Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2022. 04. 12.

Lavrov: Oroszország célja az USA által uralt világrend felszámolása

2022. 04. 12.

Oroszország ukrajnai katonai akciójának célja, hogy véget vessen az Egyesült Államok által uralt világrendnek – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Washington ad-hoc szabályok bevezetésével és a nemzetközi jog megsértésével törekszik a felsőbbrendűségre – közölte az orosz Rosszija 24 televíziónak adott hétfőn sugárzott interjújában.

Szavaival arra utalt, hogy Amerika megpróbálja ráerőltetni saját, úgynevezett “szabályokon alapuló nemzetközi rendjét” másokra, ami Moszkva és Kína részéről erős ellenállásba ütközött.

“Különleges katonai műveletünk célja, hogy véget vessen [a NATO] szemérmetlen terjeszkedésének és az Egyesült Államok és nyugati alattvalóinak kendőzetlen törekvésének a teljes uralomra a világ színpadán” – mondta Lavrov a Rosszija 24 hírcsatornának.

“Ez az uralom a nemzetközi jog durva megsértésére épül, és bizonyos szabályok alapján, amelyeket most erőszakosan népszerűsítenek, és amelyeket esetenként találnak ki” – tette hozzá.

Oroszország azon nemzetek közé tartozik, amelyek nem fogják alávetni magukat Washington akaratának – tette hozzá az orosz diplomata. Csak az egyenlő felek nemzetközi közösségének lesz része, és nem fogja megengedni, hogy a nyugati nemzetek figyelmen kívül hagyják jogos biztonsági aggályait – mondta Lavrov.

Lavrov bírálta Josep Borrell uniós külügyi vezetőt, amiért a jelek szerint további harcokra buzdít Ukrajnában. Az EU vezető diplomatája azt mondta, hogy a konfliktust “a csatatéren fogják megnyerni”, amikor múlt szombaton bejelentette, hogy Kijevnek több katonai támogatást nyújt. Lavrov “felháborítónak” nevezte a nyilatkozatot.

“Amikor egy diplomáciai vezető … azt mondja, hogy egy bizonyos konfliktus csak katonai akcióval oldható meg… Nos, ez valami személyes dolog lehet. Vagy rosszul fogalmazott, vagy gondolkodás nélkül beszélt, és olyan kijelentést tett, amire senki sem kérte meg. De ez egy felháborító megjegyzés” – tette hozzá Lavrov.

A miniszter szerint az ukrajnai biztonsági válság során az EU szerepe megváltozott. Korábban nem úgy lépett fel, mint egy katonai szervezet, amely “közösen harcol egy kitalált fenyegetés ellen”. Lavrov szerint a változás annak a nyomásnak az eredménye, amelyet Washington gyakorol a blokk tagjaira, és amely a NATO-hoz való közeledést szorgalmazza.

Az eredeti teljes írást itt olvashatják el.

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑