Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2018. 01. 05.

Lázadj, Szaúd-Arábia!

2018. 01. 05.

A főcímbeli felszólítás nem provokáció, hanem engedelmes követése mindannak, amit a Nyugat Iránnal tesz a „demokráciáért”.

Nagyon nehéz megkezdeni egy cikket, megfontoltan kiválogatni a fő érvet támogató bizonyítékokat akkor, ha valami olyan vérlázító aljasság és igazságtalanság történik, mint a nem létező orosz beavatkozásokat folyamatosan vizsgáló, arról hazudozó Nyugat nyílt lázítása a demokratikusan megválasztott, legitim iráni kormány ellen.

Kivel kezdjük? Donald Trump amerikai elnökkel, aki még az éppen futó tévésorozatokat is talán kihagyja az ötvenedik Twitter-üzenetének elküldése kedvéért, amellyel újra és újra az addig leterroristázott iráni népet kiáltja ki hősnek és a demokráciára szomjúhozónak?

Eddig például több mint száztizennyolcezer lájkot kapott ez a múlt év december 31-én küldött Twitter-üzenete: „Nagy tüntetések Iránban. Az emberek végre bölcsek lettek és látják, hogy miként lopják el pénzüket, vagyonukat és fecsérelik el terrorizmusra. Úgy néz ki, most már nem akarják ezt eltűrni hallgatással. Az Egyesült Államok igen szorosan figyeli az emberi jogsértéseket!”

Mondja ezt az az ember, aki – bocsánat a kifejezésért – szembeköpve kampányoló önmagát nemhogy visszahúzódna az „America First!” vagy a „Make America Great Again!” szólamai mögé, a hazai düledező infrastruktúrára, a Los Angelesben, San Franciscóban, New Yorkban és más helyeken gyorsan duzzadó hajléktalanok számának csökkenésére, vagy az oktatás minőségének javítására fordítva erőforrásait, hanem első útja az emberi jogokat teljes mértékben nélkülöző Szaúd-Arábiába vezet, ott kardtáncot jár azokkal, akik üptre rendelik Amerikából gyilkos bombáikat, amelyekkel – mint bejelentette január 2-án a jemeni egészségügyi miniszter – a három éve indított bombázások óta harmincötezer jemenit öltek, illetve sebesítettek meg, négyszáztizenöt kórházat és orvosi építményt döntöttek romba. Megbénítva ezzel az ország egészségügyi-hálózatának több mint felét, aminek következtében ötvenkétezer gyermek halt meg a kezelés hiánya miatt.

Vagy idézzük Nikki Haley tényleg eszementnek tűnő amerikai ENSZ-nagykövetet, aki a trumpi Twitter-üzeneteket fogalmazta át egy picit, a „lelkét” kitéve (és zsebét kitárva az amerikai hadiipari komplexum előtt) tüzelte fel az Iránban demonstrálókat?

Vagy idézzük Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főbiztos asszonyt, aki január 3-án az iráni kormánytól nyilatkozatában „tiszteletet” követelt Teherántól a vélemény- és gyülekezési szabadság tekintetében? Akitől lapunk az Európai Bizottság budapesti képviseletén keresztül tegnap megkérdezte, mikor küldött hasonló követeléseket a bahreini, szaúdi, demokratikus kongói és az izraeli kormánynak, mellékletként csatolva az izraeli Haaretz tegnapi számában megjelent az Ellenzékiek Iránban – és Palesztinában című cikket, amelyben azt állítja, messze veszélyesebb és halálosabb valakinek a megszállás és elnyomás ellen Palesztinában tüntetni, mint Iránban a kormány ellen.

De a képmutatástól is elnémul a hang, blokkolja önmagát a billentyűzet, amikor az ember arra gondol, hogyan merészeli Amerika és a Nyugat ilyen direkt módon beleártania magát Irán belügyeibe? Akkor, amikor ők nem egy ehhez hasonló, de még egy nem a Nyugat által kézben tartott médiumban, az országuk ügyeiről egyszerű tényeket közlő tévéállomás miatt is égig érő hisztériába kezdenek, mint a Russia Today?
Ami semmi ahhoz képest, ami valóban a nyilvánosságtól rejtve folyik a legitim iráni kormány megdöntése céljából Washingtonban. Hogy mi, arról egészen biztosan egy óvatlan pillanatában kikotyogással vétkező neokonzervatív hírportál, a Washington Free Beacon adott számot tegnapelőtt olyan szenzációs leleplezéssel, amiről csak azért teljes a nyugati médiamonopolista hallgatás, mert tökéletesen tisztában vannak az elszólás igen káros voltával.

A szóban forgó cikk címe: „Hogyan támogatja az Egyesült Államok az iráni rezsim ellen zajló tiltakozásait?” Ebben ezt olvashatjuk: A Trump-kormány igen szoros figyelemmel kíséri az Iránban növekvő tiltakozásokat és a kormány vezető tisztségviselői azon dolgoznak, hogy Trump „nehogy elmulasszon egyetlen lehetőséget sem egy lehetséges forradalom kibontakoztatására, amely megdönthetné Irán keményvonalas uralkodó rezsimjét”.

Kedden Sarah Huckabee Sandersnek, a Fehér Ház sajtótitkárának volt képe (MSZP-s szóhasználattal: pofája) elmondani, hogy Trump elnök az iráni kormányellenes demonstrációkkal kapcsolatban „minden opciót az asztalon tart”, hozzátéve, hogy az elnök azt szeretné, ha az iráni „rezsim” biztosítaná polgárainak az „alapvető emberi jogokat” és megállítaná a terrorizmus támogatását.

Amire, ha lenne egy magasságos szuper­globalista igazságosztó, az azzal felelne, figyelj, Trampuci, ha most nem követeled ugyanezt, de azonnal a rijádi Mohammad bin Szalmantól, úgy jársz, mint egy tiltott mondatot twittelő szaúdi ellenzéki.

Ami most folyik az iráni kormány ellen, szinte leírhatatlan.

A Twitteren egy Kambree Kawahine Koa nevű médiafigura közzétett egy videót – jelentette tegnap a Russia Today –, amelyen azt ezzel a szöveggel fejelte meg: „Hú! 300 ezren menetelnek a demokráciáért Iránban! Hihetetlen!” Hát hogyne lenne hihetetlen, ugyanis a videó 2011-ből datálódik, amikor Bahreinben tódultak tüntetők az ottani szaúdi-barát rezsim ellen.

A videót az amerikai média felkapta, mint a pinty. És attól a pillanattól kezdve nem állt meg 1,25 milliós megtekintésig a YouTube-on! Amely médiumot természetesen a már hét évvel ezelőtt rendelkezésre álló eredeti manamai videó egy csöppet sem izgatta.

Vagy amikor egy Emran Feroz nevű újságíró szilveszterkor kiposztolt egy fejkendős nőt, aki egy teheráni rendőr elé veti magát. Ezzel csupán egy baj volt: a kép a Gold Collars nevű iráni filmből vett jelenetet ábrázolt.

És, ami talán érthető: Haszán Róháni iráni elnök az iráni állami tévében azt üzente a közeljövőben teheráni látogatásra készülő Emmanuel Macron francia elnöknek: „Mi bíráljuk, hogy egy terrorcsoportnak Franciaországban van a bázisa, és Irán népe ellen tevékenykedik, erőszakra uszítva.” Majd megkérte, semlegesítse e csoportot.

Róháni a Párizsban tanyáját felütött, velejéig rothadt Mudzsahedin-e Halk (MEK) nevű iráni „ellenzéki” csoportra utalt, amelynek tagjai ismételten szólítanak fel az iráni vezetés erőszakos megdöntésére.
Mi pedig, az azonos mérce barátai, ezennel felszólítjuk a szabadságszerető szaúdi népet, kezdjen el tömegesen tüntetni, hogy az emberi jogoknak legalább a legapróbb elemeit megkapják. És ha az utcára özönlenek, legyenek biztosak benne, Trump, Nikki Haley, Federica Mogherini, az emberi jogokra mindig oly érzékeny nyugati kormányok és az iráni zendülésnek január 2-án a címoldalon, a hajtás fölötti szalagcímmel, minden más hazai hírt is maga mögé utasítva örvendező Népszavának is totális támogatását kapják jutalmul, nem pedig handzsárt és jatagánt a képükbe.

Magyar Hírlap – Lovas István

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑