Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 11. 23.

Leállt az élet Brüsszelben, hatalmas razzia országszerte

2015. 11. 23.

A belga fővárosban teljesen leállt az élet. Vasárnap Brüsszel mellett még  két belga városban is razziázott a rendőrség. Összesen tizenhat embert vettek őrizetbe.

A műveletsorozat Brüsszel központjában, a főtér közelében kezdődött. A hatóságok arra szólították fel a lakókat, hogy ne menjenek az ablakok közelébe, miközben lezárták a környező utcákat. – írta az Euronews.

A belga főügyészség tájékoztatása szerint a mai napon tizenhat ember fogvatartását fogja elrendelni a nyomozást vezető bíró.

A vasárnap éjjel őrizetbe vettek közül egy ember megsérült. Molenbeekben egy férfi autójával a rendőröknek hajtott, akik két lövést adtak le a támadóra. A sebesült sofőr a helyszínről elmenekült, de később sikerült őt elfogni.

„Idáig sem fegyvereket, sem robbanóanyagot nem találtak. Salah Abdeslam nincs a letartóztatottak között „- mondta az ügyészségi szóvivő.

A belga főváros teljesen leállt. Nem közlekedik a metro, az oktatási intézmények bezártak, az emberek alig mernek kimenni az utcára.

Salah Abdeslamot sajtóinformációk szerint Liege közelében látták egy BMW autóban, ami Németország felé tartott. Belgium első számú körözött személye aki a párizsi merényletek egyik elkövetője november 13.-a óta van szökésben.

Abdeslam családja szeretné ha Salah feladná magát

A múlt heti párizsi merényleteket három terrorcsoport hajtotta végre. A kávéházi támadásokban a Belgiumban élő Abdeslam testvérek vehettek részt.

A 31 éves Ibrahim a lövöldözés után felrobbantotta magát, testvére Salah viszont elmenekült.

Mohamed Abdeslam a belga televízióban beszélt arról, hogy egyszerre érez haragot és szomorúságot a testvérei iránt, és hogy szerinte befolyásolták őket:

– Én úgy gondolom a testvéreim nem voltak radikálisok. Hat hónapja megváltozott a viselkedésük – Salah például rendszeresen imádkozott, abbahagyta az ivást és időnként mecsetbe is járt – de nem olyan formában, hogy az radikalizációra adna okot. Manipulálhatták őket. Természetesen azt tanácsolom Salahnak, hogy adja fel magát a rendőrségen. Ez lenne a legjobb megoldás. Válaszokat kaphatnanánk mi is, és az áldozatok hozzátartozói is. Inkább látnám őt börtönben, mint a temetőben – mondta a férfi.

Mohamed Abdeslam azért vállalta az interjút, hogy megmutassa az Abdeslam név nem egyenlő a terrorizmussal

Orientalista.hu – Euronews nyomán

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑