Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 03. 14.

Legalább 46 ezer, az Iszlám Állammal szimpatizáló Twitter-oldal működik

2015. 03. 14.

Több millió felhasználót érhetnek el a szélsőségesek.

Egy amerikai tanulmány szerint legalább 46 ezer, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorcsoporttal szimpatizáló Twitter-fiók működik – olvasható a BBC brit hírtelevízió honlapján.

Ugyanakkor a 2014 utolsó három hónapjában készített és “The Isis Twitter Census” címmel márciusban megjelent tanulmány arra mutatott rá, hogy a terrorszervezettel rokonszenvező Twitter-oldalak száma a valóságban ennél sokkal nagyobb lehet, s akár a 90 ezret is elérheti.

Aaron Zelin, a Washington Intézet munkatársa és a dzsihadista csoportok szakértője úgy vélte, még akkor is több millió felhasználót érhetnek el a szélsőségesek, ha szimpatizánsaik “csupán” 46 ezer fiókot működtetnek. A BBC szerint ez az adat amiatt is riasztó, mivel 2014 utolsó hónapjaiban több mint ezer, az Iszlám Államhoz kötődő Twitter-fiókot tettek elérhetetlenné.

A kutatás szerint az IÁ-t támogató Twitter-oldalakat többnyire Irakban és Szíriában működtetik, háromnegyedük arab nyelvű és az oldalaknak átlagosan ezer követőjük van.

J.M. Berger, a tanulmány szerzője és a tekintélyes Brookings Intézet kutatója úgy vélte, a dzsihadisták mindegyik új technológiai eszközt felhasználják, amelyiket előnyükre tudják fordítani, az Iszlám Állam azonban sokkal sikeresebb, mint a többi szélsőséges csoport.

Zelin hozzátette, hogy a harcosok toborzása mindenesetre nem Twitteren zajlik, hanem többnyire Kik, WhatsApp és Skype, vagyis közvetlen kommunikációs eszközök használatán keresztül. Habár a toborzók és a szimpatizánsok közötti kapcsolatfelvétel történhet Twitteren keresztül, a beszélgetés gyorsan egyéb, azonnali üzenetváltásra jobban alkalmas platformokra terelődik – magyarázta Zelin.

A BBC emlékeztetett arra, hogy múlt héten Ashton Carter, a Pentagon vezetője is hangsúlyozta, milyen veszélyesek az új technológiák az Iszlám Állam kezében.

A szíriai és iraki területeket elfoglaló terrorcsoporthoz több ezer külföldi harcos csatlakozott.

Orientalista.hu – (Forrás: MTI)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑