Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2014. 11. 08.

Légvédelmi rakétákat kért Oroszországtól az amerikaiak ellen a szír kormány

2014. 11. 08.

Az Oroszország által ígért légvédelmi rakéták leszállításának felgyorsítását kérte Moszkvától Szíria, mivel attól tart, hogy az Egyesült Államok légiereje a jövőben megtámadhatja a szír kormányerőket – közölte Valíd Moallem külügyminiszter egy csütörtökön közzétett interjúban.

Az al-Ahbar libanoni napilapnak adott interjúban Moallem azt mondta, bár Washington ígéretet tett arra, hogy augusztusban indított szíriai légicsapásai csak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoport ellen irányulnak, s a kormányerőket nem támadják, a damaszkuszi vezetés mégsem bízik ebben. “Betartják az ígéretet? Egyelőre. Úgy látjuk, Barack Obama (amerikai) elnök belpolitikai okokból el akarja kerülni a háborút Szíriával. Azonban nem tudjuk, hogy hogyan fog viselkedni az egyre erősebb nyomás alatt (…) Mindenre fel kell készülnünk” – mondta a külügyminiszter, arra utalva, hogy az Obama mögött álló Demokrata Párt vereséget szenvedett az eheti amerikai “félidős” választásokon, így a washingtoni törvényhozás mindkét házában az erélyesebb külpolitikai fellépést sürgető republikánusok kerültek többségbe.

Valíd Moallem elmondta, hogy emiatt arra kérték Oroszországot, hogy bocsásson fegyvereket a szíriai kormány rendelkezésére, köztük SZ-300-as típusú légvédelmi rakétákat is.

A damaszkuszi kormány még 2010-ben – a polgárháború kitörése előtt – kötött megállapodást Moszkvával 3-6 darab SZ-300-as rendszer adásvételéről, amelyeket a tervek szerint 2013-ra szállított volna le Oroszország. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban tavaly szeptemberben bejelentette, hogy a fegyverek leszállítását felfüggesztették. Korábbi orosz sajtóértesülések szerint a rakétákat már legyártották, és a szíriai kormány több száz millió dollárt helyezett letétbe az üzlet kapcsán.

A szíriai külügyminiszter az interjúban azt is állította, hogy a damaszkuszi vezetés lőszerrel és élelemmel támogatja az IÁ által hetek óta ostromolt, a szíriai-török határon fekvő Kobani kurd város védőit. Ugyanakkor a szír vezetés nem fogadja el a kurdok esetleges függetlenségi törekvéseit – tette hozzá.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑