Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 06. 04.

Lengyelországba látogatott az iráni külügyminiszter  

2016. 06. 04.

Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter szerint a katonai megközelítés nem oldja meg a Nyugat-Ázsiában lévő válságot.

“Úgy véljük, Nyugat-Ázsiában a jelenlegi válságra nincs katonai megoldás, és a terrorizmus elleni harc sokoldalú megoldást követel meg, amelynek a katonai konfrontáció csak egy kis része”, – mondta Zarif Pawel Soloch, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) vezetőjével tartott találkozóján hétfőn Varsóban.

Miközben rámutatott Irán és Lengyelország közti mélyen gyökerező kapcsolatokra, azt mondta, a két ország hasonló tapasztalatok részese az agresszorokkal szembeni ellenállás terén.

A vezető iráni diplomata hangsúlyozta a valódi iszlám-kép megismertetésének fontosságát, és az egyes önjelölt muszlimok más muszlimok elleni erőszakos cselekedeteinek megakadályozást.l

Zarif reményét fejezte ki továbbá, hogy Teherán és Varsó minden területen erősíti a kapcsolatait egymással.

Soloch a maga részéről dicsérte a múlt év júliusában Irán és a P5 + 1 országcsoport között létrejött nukleáris megállapodást, más néven Közös Átfogó Cselekvési Tervet (JCPOA), jelentős eredményként jellemezve azt az Iszlám Köztársaság és a nemzetközi közösség részéről.

Kiemelte, hogy Lengyelország bővíteni szeretné kapcsolatait politikai, biztonsági, gazdasági és kulturális területeken Iránnal és reményét fejezte ki, hogy az iráni külügyminiszter varsói látogatása új fejezetet nyit a kétoldalú együttműködésben.

Egy 60 fős politikai-gazdasági delegációt vezetve érkezett vasárnap Zarif Varsóba a négy észak-európai országot érintő hivatalos útjának első szakaszaként. A körút következő országai Finnország, Svédország, és csütörtökön Lettország voltak.

Az iráni külügyminiszter látogatásának fő oka, hogy a JCPOA végrehajtását követően számos ország törekszik arra, hogy fellendítse kapcsolatait Teheránnal, különösen a gazdasági, kereskedelmi és politikai szektorokban.

Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország -, valamint Németország január 16-án kezdték meg a megállapodás végrehajtását.

A megállapodás értelmében az Európai Unió, a Biztonsági Tanács és az Egyesült Államok megszünteti az összes nukleáris vonatkozású szankciót Irán ellen. Irán cserébe bevezet néhány korlátozást a nukleáris tevékenységében.

65478651-cc00-4269-92d4-b2b4656e484d

Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter és Piotr Glinski lengyel miniszterelnök-helyettes, kulturális és nemzeti örökségvédelmi miniszter

Kölcsönös egyetértés Irán és Lengyelország külügyminiszterei között a regionális kérdésekben

Vasárnap az iráni külügyminiszter Witold Waszczykowski, lengyel külügyminiszterrel tartott találkozóján a gazdasági kapcsolatok javításáról és a Nyugat-Ázsiában lévő válság megoldásáról folytatott eszmecserét.

Zarif és Waszczykowski a kétoldalú gazdasági együttműködés bővítése kapcsán elsősorban az energia és a banki szektorra tért ki.

A tárgyalások végén Irán és Lengyelország külügyminiszterei aláírtak egy egyetértési nyilatkozatot, mely szerint kiterjesztik a politikai konzultációkat a két ország között.

Irán és Lengyelország bővíteni szeretné a kulturális kapcsolatokat

Piotr Glinski lengyel miniszterelnök-helyettessel, kulturális és nemzeti örökségvédelmi miniszterrel tartott hétfői találkozóján Zarif hangsúlyozta, Irán szívesen együttműködne Lengyelországgal a kultúra és idegenforgalom területén.

Az iráni külügyminiszter arra kérte továbbá a lengyel kormányt, hogy könnyítse a konzuli hozzáférést az iráni turisták és kereskedők számára.

Glinski, a maga részéről hangsúlyozta, hogy országa átfogóan, minden kapcsolat fellendítésében érdekelt Iránnal.

Hozzátette, a kulturális kapcsolatok előkészíthetik a terepet a gazdasági együttműködés növelésének elősegítésében a két ország közt.

Zarif az elmúlt napokban mind a négy baltikumi országban folytatott kétoldalú megbeszéléseket vezető tisztségviselőkkel, melyek előterében a gazdasági együttműködés növelése, ezen belül a banki tranzakciók könnyítése, továbbá a folyamatos konzultáció megteremtése és a politikai, parlamenti, kereskedelmi és idegenforgalmi kapcsolatok bővítése állt, valamint a Nyugat-Ázsiában lévő válságok lehetséges megoldásai és kezelése.

Az iráni külügyminiszter körútja végén, csütörtökön a késői órákban indult vissza Teheránba a lett fővárosból, Rigából.

Orientalista.hu – (Persianews, Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑