Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 03. 05.

Lesújtott Erdogan haragja egy ellenzéki újságra

2016. 03. 05.

Állami ellenőrzés alá helyeztek Törökországban egy ellenzéki újságot. Egy isztambuli bíróság ideiglenes vezetőket nevezett ki a Zaman napilaphoz, indoklás nélkül.

A lap közel áll Fethullah Gülen iszlám hitszónokhoz, akit Recep Tayyip Erdogan államfő legnagyobb politikai ellenfelének tartanak.

Az elnök azzal vádolja egykori szövetségesét, a 16 éve az Egyesült Államokban élő Gülent, hogy a megdöntésére törekszik.

Erdogan szerint a Hizmet (Szolgálat) nevű hálózata beszivárgott az igazságszolgáltatásba és a biztonsági erőkbe, párhuzamos intézményrendszert épített ki Törökországban. A hitszónokot több tucat egykori rendőrrel együtt “terrorista szervezet” létrehozásával vádolják.

Az újság dolgozói és szimpatizánsai tüntettek isztambuli székháza előtt.

– Sajnos mi vagyunk a keserű példája annak, ami mostanság Törökországban történik. Ez a török demokrácia szégyenfoltja – mondta az újság főszerkesztője, Abdulhamit Bilici.

Az ellenzék és civil szervezetek arról panaszkodnak, hogy a török kormány a szabad sajtó elhallgattatására törekszik.

Eközben őrizetbe vettek Törökországban pénteken négy ismert üzletembert, egy konglomerátum négy vezetőjét, azzal a gyanúval, hogy pénzelték Gülent.

Tüntetés egy török szerkesztőségi razzia ellen

Tömeges demonstráció igyekezte megakadályozni a legolvasottabb török lap isztambuli szerkesztőségénél, hogy a rendőrség az épületbe menjen. A rendőrök könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták a tömeget.

Az állami média közlése szerint a rendőrségi rajtaütést egy ügyészi végzést követően hajtották végre a lapnál. A török hatóság vizsgálatot kezdett egy iszlám hitszónok ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy megkísérelte megbuktatni a kormányt.

Ezt megelőzően több hatósági akció érte a kormánnyal szemben kritikus szerkesztőségeket.

Az Európai Unió hivatalos szervei és jogvédő csoportok egyaránt bírálják a Zaman és annak angol nyelvű kiadása elleni rendőrségi razziát.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑