Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 03. 05.

Lesújtott Erdogan haragja egy ellenzéki újságra

Állami ellenőrzés alá helyeztek Törökországban egy ellenzéki újságot. Egy isztambuli bíróság ideiglenes vezetőket nevezett ki a Zaman napilaphoz, indoklás nélkül.

A lap közel áll Fethullah Gülen iszlám hitszónokhoz, akit Recep Tayyip Erdogan államfő legnagyobb politikai ellenfelének tartanak.

Az elnök azzal vádolja egykori szövetségesét, a 16 éve az Egyesült Államokban élő Gülent, hogy a megdöntésére törekszik.

Erdogan szerint a Hizmet (Szolgálat) nevű hálózata beszivárgott az igazságszolgáltatásba és a biztonsági erőkbe, párhuzamos intézményrendszert épített ki Törökországban. A hitszónokot több tucat egykori rendőrrel együtt “terrorista szervezet” létrehozásával vádolják.

Az újság dolgozói és szimpatizánsai tüntettek isztambuli székháza előtt.

– Sajnos mi vagyunk a keserű példája annak, ami mostanság Törökországban történik. Ez a török demokrácia szégyenfoltja – mondta az újság főszerkesztője, Abdulhamit Bilici.

Az ellenzék és civil szervezetek arról panaszkodnak, hogy a török kormány a szabad sajtó elhallgattatására törekszik.

Eközben őrizetbe vettek Törökországban pénteken négy ismert üzletembert, egy konglomerátum négy vezetőjét, azzal a gyanúval, hogy pénzelték Gülent.

Tüntetés egy török szerkesztőségi razzia ellen

Tömeges demonstráció igyekezte megakadályozni a legolvasottabb török lap isztambuli szerkesztőségénél, hogy a rendőrség az épületbe menjen. A rendőrök könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták a tömeget.

Az állami média közlése szerint a rendőrségi rajtaütést egy ügyészi végzést követően hajtották végre a lapnál. A török hatóság vizsgálatot kezdett egy iszlám hitszónok ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy megkísérelte megbuktatni a kormányt.

Ezt megelőzően több hatósági akció érte a kormánnyal szemben kritikus szerkesztőségeket.

Az Európai Unió hivatalos szervei és jogvédő csoportok egyaránt bírálják a Zaman és annak angol nyelvű kiadása elleni rendőrségi razziát.

Orientalista.hu – Euronews

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑