Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 06. 29.

Libanon elfogadhatatlannak tartja Trump közel-keleti béketervét

2019. 06. 29.

Saad Hariri libanoni miniszterelnök kijelentette, hogy országa elutasítja Donald Trump amerikai elnök tervét, melyben ,,békére,, törekszik az izraeli rezsim és a palesztinok között. Ez az a terv, melyet az amerikai kormány az ,,évszázad egyezményének,, nevez, azonban a libanoni kormány és a libanoni nép ellenzi ezt.

,,A kormány, a parlament és a libanoni nép is az évszázad egyezménye ellen van.,,

Ez a téma akkor került szóba, miután néhány napja a libanoni parlament elnöke Nabih Berri élesen elutasította az amerikaiak tervét. Szerinte ugyanis ha valaki szerint Libanon feladja az elveit csak azért mert valaki ,,dollár milliárdokat lobogtat,, az téved.

A Hezbollah ellenállási mozgalom már korábban kijelentette, hogy az amerikaiak ún. ,,béketerve,, történelmi bűn. Kedden például az országban élő palesztin menekültek tüntettek a Bahreinben tartott konferencia ellen, ahol az amerikaiak és más országok a palesztinok nélkül döntenének Palesztina jövőjéről.

Bejrútban a palesztin menekültek az ENSZ helyi irodája előtt tiltakoztak, de tüntetés volt a dél-libanoni Ain Al-Hilweh menekülttáborban is.

A ,,Peace and Prosperity,, konferenciát június 25-én és 26-án tartották Bahreinben, azonban a palesztin vezetők bojkottálták a rendezvényt és nem jelentek meg. Khaled Meshaal, a Hamász politikai osztályának vezetője szerint ugyanis a teljes palesztin lakosság ellenzi az amerikaiak tervét. Meshaal szerint azonban az arab vezetők el akarják adni Plaesztinát, melyet ő ,,az arabok ékszerének,, nevezett.

A Trump elnök és környezete által kidolgozott ,,béke tervet,, a palesztinok teljesen jogosan utasítják el, hiszen gyakorlatilag az amerikaiak egy 50 milliárd dolláros hosszú gazdasági terv keretein belül megvásárolnák Palesztinát és elfogadtatnák velük az izraeli megszállást. A tervezet külön érdekessége pedig az, hogy az önálló palesztin állam egyáltalán nem szerepel benne.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑