Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2020. 10. 14.

Libanon és Izrael tárgyalásokat kezdett a vitatott tengeri határokról

2020. 10. 14.

Megtartották szerdán az első tárgyalási fordulót libanoni és izraeli tisztségviselők a két ország tengeri határvonalának rendezéséről, amit a libanoni főtárgyaló egy ezer mérföldes út első lépésének nevezett.

A Nakúra libanoni határvárosban tartott, mintegy egyórás megbeszélésen az Egyesült Államok közvetített a két, technikailag hadban álló ország között, amelyek között hivatalos diplomáciai kapcsolat sincs.

A szerdai forduló végeztével abban állapodtak meg, hogy október 28-án folytatják a tárgyalásokat.

Az amerikai delegáció vezetője, David Schenker közel-keleti ügyekért felelős államtitkár-helyettes, az izraeli küldöttséget Udi Adiri, az energiaügyi minisztérium főigazgatója, míg a libanonit Básszám Jasszin dandártábornok, a libanoni hadsereg vezérkari főnökének helyettese vezette.

Michel Aun libanoni elnök kedden hangsúlyozta, hogy a tárgyalások csupán technikai jellegűek, a tengeri határok kijelölésére szorítkoznak.

Izrael és Libanon egyaránt igényt tart a Földközi-tenger egy 860 négyzetkilométernyi területére, amely szerintük kizárólagos gazdasági övezetükhöz tartozik.

Az Egyesült Államok már majdnem egy évtizede közvetít a konfliktusban, de csak a hónap elején sikerült áttörést elérni egy, a tárgyalások keretrendszerére vonatkozó megállapodással.

Bejrút abban bízik, hogy a területi vizei alatt található kőolaj- és földgázkincs feltárása segíteni fogja egyre mélyülő súlyos gazdasági válságának leküzdését, hatalmas, a hazai összterméke (GDP) 170 százalékát kitevő államadósságának visszafizetését.

Jasszin szerdán úgy nyilatkozott, hogy bízik abban, hogy a kitűzött célt észszerű időn belül el lehet érni.

“Nincsenek illúzióink. Nem célunk a helyzet normalizálása vagy a békefolyamat elindítása” – mondta az izraeli energiaügyi minisztérium egyik vezető tisztségviselője.

Hozzátette: “céljaink nagyon szigorúak és korlátozottak, ezért remélhetőleg elérhetőek is”.

Charbel Vahba libanoni külügyminiszter szerint a libanoni fél “a szokottnál erőteljesebben fog tárgyalni, hiszen nincs mit veszítenie”.

Nem lehet engedményeket tenni, mert fennáll a veszélye a libanoni gazdaság összeomlásának – tette hozzá.

Libanon az év elején már megkezdte a tengeri fúrásokat, és reméli, hogy a következő hónapokban elindíthatja a földgázkincs feltárását is a vitatott területeken.

Izrael egy másik tengeri helyszínen már földgázt termel ki, ezzel elegendő gázt biztosítva a hazai fogyasztáshoz, valamint jut belőle egyiptomi és jordániai exportra is.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑