Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2018. 02. 06.

Határfallal akar libanoni területeket kisajátítani Izrael

2018. 02. 06.

A libanoni hadsereg kifogásolta Izrael azon tervét, hogy falat építsen Libanon déli határa mentén, arra hivatkozva, hogy ezzel megsértik az ország szuverenitását.

Hétfőn a libanoni felsővezetők és az izraeli hadsereg tisztjei ENSZ békefenntartók (UNIFIL) felügyelete alatt találkoztak a libanoni Naqoura határvárosában, hogy megvitassák a kérdést.

A háromoldalú találkozó után kiadott nyilatkozatában a hadsereg közölte:

“a libanoni fél felülvizsgálta az Izrael által tervezett falépítés kérdését … megerősítve a libanoni kormány álláspontját, amely elutasítja a tervet, mivel az építendő fal sérteni fogja Libanon szuverenitását .”

A libanoni kormány szerint a fal áthalad egy jogilag ugyan Libanonhoz tartozó területen, amely azonban azon az ENSZ által kijelölt “kék vonalon” található, amelyet a két ország között húztak meg a Dél-Libanonból való, 2000 májusi izraeli kivonulást követően.

A libanoni elnök, Michel Aoun kijelentette, hogy a fal 13 különböző ponton sérti majd Libanon területet, ez okból “korrekciókat” szorgalmazott a „Kék-vonal” mentén.

A libanoni fél a találkozón továbbá elutasította Izrael észrevételeit Libanon „offshore” energiakutatásával kapcsolatban, a hadsereg közleménye szerint.

Izrael védelmi minisztere, Avigdor Liberman “rendkívül provokatívnak” tartja, hogy Libanon olaj- és gázkutatási pályázatot hirdetett 10 földközi-tengeri blokkjából kettőre vonatkozóan, beleértve a 9. blokkot is, amely felett Tel-Aviv saját szuverenitását szorgalmazza, továbbá a miniszter felkérte a nemzetközi vállalatokat, hogy nem vegyenek részt a pályázaton.

Liberman észrevételei néhány nappal február 9-e előtt érkeztek, amely napon Bejrút hivatalosan is alá fogja írni a szerződéseket három nemzetközi vállalattal, lehetővé téve számukra a feltárás megkezdését.

“A blokk teljes egészében Libanon területi és gazdasági vizein fekszik”

– közölte a libanoni hadsereg.

Aoun kedden délelőtt megbeszélést kíván folytatni Nabih Berri parlamenti elnökkel és Saad Al-Hariri miniszterelnökkel a Baabda elnöki palotában, hogy közösen megvitassák az arab ország ellen egyre növekvő izraeli fenyegetés alatt kialakult helyzetet.

Időközben a libanoni ellenállási mozgalom, a Hezbollah fogadalmat tett arra, hogy megvédi az ország jogait a Földközi-tenger keleti térségben kezdeményezett olaj- és gázkutatásban minden új izraeli agresszió ellen.

A Hezbollah szerint Lieberman aktuális észrevételei “új agressziónak” tekintendők, figyelmeztetve, hogy

“mostantól határozottan szembe kell néznünk bármilyen, az olaj- és gázzal kapcsolatos jogainkra fókuszált támadással”.

Orientalista.hu – Vivkamar (Press TV)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑