Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2020. 10. 01.

Libanon tárgyalni fog Izraellel a vitatott határszakaszokról

2020. 10. 01.

Libanon és Izrael az ENSZ közvetítésével tárgyalni fog a vitatott tengeri és szárazföldi határokról – jelentette be csütörtökön Nabih Berri, a libanoni parlament elnöke.

Az Egyesült Államok közvetítőként vesz részt a Nakúrában tartandó tárgyalásokon – mondta bejrúti sajtótájékoztatóján Berri. Az érdemi kapcsolatfelvétel időpontját nem közölte.

A Hezbollahhoz közel álló síita Berri azután jelentette be a határrendezési tárgyalásokra vonatkozó kezdeményezést, hogy az Egyesült Államok korrupció miatt és az Irán által támogatott, Washington által viszont terrorszervezetnek tartott Hezbollah finanszírozása miatt szankciókkal sújtotta a parlamenti elnök közeli munkatársát, Ali Haszan Halílt, aki szerepet játszhat az ügyben.

Libanon és Izrael, amelyek hivatalosan ma is hadiállapotban állnak egymással, évtizedek óta vitatják a szárazföldi és tengeri határokat, közöttük egy olyan területet, amelyen három libanoni erőműblokk működik. Washington közvetít annak érdekében, hogy sikerüljön a két felet tárgyalóasztalhoz ültetni.

Izrael megerősítette, hogy a két fél amerikai közvetítéssel tárgyalásokat fog folytatni.

Ez egy keretmegállapodás, nem pedig végleges – mondta Berri, hozzátéve, hogy a tárgyalásokat az ENSZ felügyelete alatt tartják az ENSZ által ellenőrzött izraeli határvonal, az úgynevezett kék vonal közelében lévő egyik támaszponton.

Berri közölte, hogy amennyiben megszületik a megállapodás. Libanon, Izrael és az ENSZ libanoni megfigyelő missziója (UNIFIL) írja majd alá.

Libanon azután változtatott az álláspontján, hogy gazdasága súlyos válságban van a toronymagas államadósság miatt. A válságot tovább súlyosbította az augusztus 4-én a bejrúti kikötőben történt óriási robbanás.

Juval Steinic izraeli energiaügyi miniszter üdvözölte a fejleményt, és közölte: Izrael célja véget vetni a tengeri határokról folytatott vitának, hogy minden nép javára segítsenek kiaknázni a természeti erőforrásokat.

A miniszter közölte: várja a közvetlen tárgyalások megkezdését a közeljövőben.

Az Egyesült Államok üdvözölte a Libanon és Izrael közötti “történelmi” megállapodást.

Ez a megegyezés “a Washington által közel három éven át kifejtett intenzív diplomáciai erőfeszítések eredménye” – hangsúlyozta közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

“A két fél közötti tengeri tárgyalások közös keretéről született megállapodás lehetővé teszi a két ország számára a tárgyalások megkezdését, amelyek elvezethetnek a nagyobb stabilitáshoz, biztonsághoz és jóléthez mind a libanoniak, mind az izraeliek számára” – tette hozzá az amerikai külügyminiszter.

A szárazföldi határokkal kapcsolatban Pompeo úgy vélte, hogy a kék vonallal kapcsolatos problémák megoldását célzó külön szakértői tárgyalások szintén kedvező előrehaladást hozhatnak a térség stabilitása szempontjából.

Libanon először 2018-ban írt alá szerződést a területi vizein fekvő kőolaj- és földgázlelőhelyek feltárásáról, egyebek mellett olyan területen fekvőkről is, amelyeket Izrael magának követel.

Az izraeli kormány 2019 májusában közölte, hogy beleegyezett az amerikai közvetítéssel folytatandó tárgyalások megkezdésébe Libanonnal a tengeri határokról.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑