Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2020. 08. 17.

Libanoni fiatal keresztény önkéntesek aktívan közreműködnek a helyre állítási munkálatokban

2020. 08. 17.

A plébániák, kolostorok és iskolák menekült- és segélyközpontokká alakultak át azok számára, akik a bejrúti kikötőben történt robbanások túlélői. A helyi keresztény közösség fiatal tagjai azonnal felajánlották segítségüket az érintettek támogatására és a törmelékek eltakarítására.

Bejrútban szükség van élelmiszerekre, ruhákra és orvosságokra az augusztus elején történt tragikus robbanások következtében kialakult drámai helyzetben. „A Szükséget szenvedő egyház jótevőinek segítségnyújtására egész Libanonban és a régióban is nélkülözhetetlen szükség van ahhoz, hogy támogassák a közel-keleti keresztények jelenlétét a konfliktusok, az erőszak, a zaklatottság és a tragédiák miatti szenvedés közepette” – nyilatkozta Neville Kyrke-Smith, a Szükséget szenvedő egyház katolikus jótékonysági szervezet brit nemzeti igazgatója.

Fiatal keresztény önkéntesek ezrei ajánlották fel segítségüket a robbanások után

Fiatal keresztény önkéntesek ezrei ajánlották fel segítségüket az augusztus 4-i tragikus robbanások után, amelyek tönkretették a libanoni főváros kikötőjét. Több mint 200 ember meghalt és közel hétezer a sebesültek száma. Iskolákat, kolostorokat és plébániákat nyitottak meg menekültközpontoknak. Fiatalok csapatai takarítják el a robbanások után maradt törmelékeket és működnek közre a legsürgősebb segélyek szétosztásában – fogalmazott Toufic Bou-Hadir prelátus, a maronita pátriákátus ifjúsági bizottságának igazgatója.

Meglepőnek nevezte a fiatalok reakcióját a 300 ezer kitelepített család helyzete láttán. Bou-Hadir prelátus, a Szükséget szenvedő egyház projektjének partnere, amelynek keretében a robbanások miatt sújtott ötezer családnak biztosítanak élelmiszereket.

A libanoni prelátus leírta azoknak a kálváriáját, akik elkeseredetten várják a híreket eltűnt szeretteik felől és akik sokkos állapotba kerültek azt követően, hogy a robbanások miatt súlyosan eltorzult holttestek közül azonosítani próbálták hozzátartozóikat egy ideiglenesen kialakított hullaházban.

Egy fiatal keresztény feszülettel a kezében halt meg a romok alatt

A maronita pátriárkátus ifjúsági bizottságának igazgatója továbbá arról tájékoztatott, hogy az Achrafieh negyedben, ahol alapvetően keresztények élnek és amely leginkább megrongálódott a robbanások következtében, a romok között rátaláltak egy 25 éves, Joe nevű maronita ifjú holttestére, aki feszülettel a kezében hunyt el.

A fiatal ellenállt a kísértésnek, hogy elhagyja hazáját egy jobb jövő keresése érdekében. Maradni akart, hogy „öntözze a cédrust”, ami utalás Libanon nemzeti jelképére, vagyis hozzá akart járulni nemzete közjavához. „Joe végül saját vérével öntözte a cédrust” – jegyezte meg Bou-Hadir prelátus.

Hála a segítségnyújtásért

„Túléltem a 15 éves polgárháborút és mégis nem tudtam volna elképzelni, hogy egy ilyen szörnyűséges dolog történjen népünkkel” – hangsúlyozta Hanan Youssef nővér, a Jó Pásztor szeretetéről elnevezett Miasszonyunk kongregáció tagja.

„Ma, jobban, mint valaha az embereknek szüksége van segítségre. Nagyon hálásak vagyunk a Szükséget szenvedő egyház szeretett barátainak imáiért és támogatásáért.”

Vatican News

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑