Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2017. 07. 19.

Libanoni kormányfő: Hadműveletre készül a hadsereg a szíriai határon

2017. 07. 19.

A libanoni hadsereg hadműveletre készül a szíriai határ menti térségben, amelyet fegyveres iszlamista csoportok bázisként használnak – jelentette be kedden Szaad Haríri libanoni miniszterelnök.

Közölte azt is, hogy miután tüzetesen megvizsgálták Dzsurúd Arszál térségét, amelyben a műveletet végrehajtani tervezik, a hadsereg szabad kezet kapott a cselekvésre. Dzsurúd Arszál egy kietlen hegyvidéki régió Szíria és Libanon határán, s gyakran innen indulnak akcióba a szíriai háborúban harcoló különböző fegyveres csoportok, köztük az Iszlám Állam terrorentitás és az egykori nevén an-Núszra Frontként ismert terrorszervezetek harcosai is.

A Reuters hírügynökség szerint a helyi sajtóban olyan feltételezések jelentek meg, miszerint a Libanonban befolyásos Hezbollah síita szervezet a damaszkuszi kormány erőivel vállvetve szintén hadműveletre készül a fegyveresek ellen a határ szíriai oldalán.

Haszan Naszrallah, a libanoni síita szervezet vezetője július elején közölte: az Arszál térségében működő szíriai fegyveres csoportok kifutnak az időből, hogy megállapodásra jussanak Bashar Al-Assad elnök kormányával.

Saad Haríri ugyanakkor a parlamentben azt hangoztatta, hogy nincs egyeztetés a szíriai és a libanoni hadsereg között.

Az LBCI libanoni közszolgálati televízió keddi beszámolója szerint a szíriai légierő napok óta bombázza a Dzsurúd Arszálban található iszlamista célpontokat. Áldozatokról nem érkezett jelentés, és a légicsapások hírére a libanoni kormány sem reagált hivatalosan. Ugyanakkor egy neve elhallgatását kérő libanoni katonai forrás szerint a helyi hatóságok hallgatólagosan beleegyeznek minden olyan tevékenységbe, amelynek célja a szíriai-libanoni határnál található terrorszervezetek felszámolása.

Egy névtelenséget kérő biztonsági forrás szerint az elmúlt nap folyamán a libanoni hadsereg, amely amerikai és brit katonai utánpótlást kap, fokozta a csapattelepítést Arszál környékén. Az illetékes hozzátette: a Dzsurúd Arszál térségében mintegy 3000 szélsőséges tartózkodhat, akiknek kétharmada az Iszlám Állam és az an-Núszra, a maradék pedig több különböző felkelő milícia szolgálatában áll.

2014-ben a szomszédos Szíria háborúja átgyűrűzött Libanonba, akkor a szóban forgó területet és Arszál városát rövid ideig lerohanták iszlamista csoportok. Az Irán támogatását élvező Hezbollah nagy erőkkel segíti a szíriai kormány haderejét, amit viszont élesen bírálnak a libanoni szervezet ellenfelei, a többi között Haríri is.

A térségben megnövekedett feszültséget és a terroristák jelenlétét jól példázza az Arszál városa mellett található két libanoni menekülttáborban június végén elkövetett merénylet is, amelyben öt öngyilkos merénylő támadt libanoni katonákra a hadsereg rajtaütése közben. A támadásban egy kislány meghalt, és hét libanoni katona megsebesült.

Ugyanitt – feltehetőleg dzsihadisták – július elején újabb merényletet kíséreltek meg a fegyveres erők tagjai ellen, ebben a támadásban végül senki sem sebesült meg.

.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑