Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Libanon

2021. 05. 19.

Libanoni külügyminiszter: az arab monarchiák hozták létre az ISIS-t

2021. 05. 19.

Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és az Egyesült Arab Emírségekben is bekérették kedden a libanoni nagyköveteket Charbel Vahba libanoni külügyminiszter kijelentései miatt.

Vahba hétfőn késő este az amerikai székhelyű al-Hurra arab nyelvű televíziónak adott interjújában azzal vádolta az Arab-öböl menti országokat, hogy ők hozták az iszlám Állam terrorszervezetet a térségbe, különösen pedig Irakba és a Libanonnal szomszédos Szíriába.

A dzsihadistákat “baráti és testvéri országok telepítették a Ninive síkságra, az iraki Anbár kormányzóságba és a szíriai Palmyrába” – hangoztatta a libanoni külügyminiszter.

Az interjú során Vahba egy szaúdi vendégnek azt mondta, hogy nem fog egy beduin kérdéseire válaszolni.

“Ezek a kijelentések összeegyeztethetetlenek a legalapvetőbb diplomáciai normákkal és a testvéri népek közötti történelmi kapcsolatokkal” – közölte a szaúdi külügyminisztérium.

Hozzátette, hogy határozottan elítéli ezeket “a szégyenletes sértéseket tartalmazó kijelentéseket”, amelyek a királysággal, annak népével és az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamaival (Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait, Bahrein és Katar)szemben irányulnak.

Az Egyesült Arab Emírségek szintén elítélte Vahba “méltatlan és rasszista” nyilatkozatát.

A kuvaiti külügyminisztérium szerint Vahba súlyosan sértegette a GCC-tagállamokat, ami “ellent mond a regionális együttműködés és Libanon közti hagyományosan testvéri kapcsolatoknak”.

A libanoni külügyi tárca egyik tisztségviselője kedden úgy fogalmazott, hogy a tárcavezető nyilatkozatát félre értették. A libanoni elnöki hivatal közleménye szerint Vahba a televíziós műsorban mindössze magánvéleményének adott hangot.

Vahba nyilatkozata botrányt keltett Libanonban is, több tisztségviselő szerint a miniszter felelőtlenül cselekedett.

Libanon 2019 óta súlyos gazdasági és pénzügyi válságban van. Haszán Diáb ügyvezető miniszterelnök tavaly augusztusban, a Bejrút kikötőjében történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás után nyújtotta be saját és kormánya lemondását, és azóta nem alakult meg új kabinet a politikai erők rivalizálása miatt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑