Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 09. 17.

Líbia: A rivális komrányok harca közben újraindult az olajexport

2016. 09. 17.

Mi történik valójában Líbiában? Az ország bejelentette, hogy folytatódik az olajexport, ami az állami költségvetés jelentős részét teszi ki.

Azonban Halifa Haftár tábornok csapatai szemben állnak a nemzeti egységkormánnyal, amely nemzetközileg elismert. A tábornok vasárnap és kedd között elfoglalt három olajterminált. Csütörtökön azonban bejelentette, hogy kész felajánlani a terminál működtetését a nemzeti olajtársaságnak.

A 2014 nyarától szétesett Líbia keleti része Haftár bástyája. A tábornok a Moammer Kadhafi vezette rendszer egyik fontos katonai tisztviselője volt. A nemzeti egységkormányt nem ismeri el, helyette a tobruki lázadó kormányt vezeti. Csapatai ellenőrzik az ország keleti felét. Míg a nyugati oldalon, Tripoliban van a nemzeti egységkormány székhelye Fayez al-Sarraj vezetésével. Több nyugati ország mellett az ENSZ is elismeri őket. Az ország délkeleti részén a tuareg lázadók állomásoznak.

olajkutak-libia

Az olajterminálok elfoglalása lehetőséget nyújt Haftár tábornoknak, hogy nyomást gyakoroljon az ENSZ-re és a nemzetközi közösségre a politikai játszmákban. A kialakult helyzet sok spekulációra ad okot. A megosztott ország helyzetét politikai ellentétek nehezítik. Fayez al-Sarraj nemzeti egységkormánya kétfrontos küzdelmet folytat. Az Iszlám Állam ellen Szirt környékén harcol, Haftár serege ellen pedig a kőolaj miatt vív ádáz csatát. Az ENSZ tavaly decemberben dolgozott ki egy béketervet, hogy véget vessen a polgárháborús állapotoknak. A szerződést a tripoli és a tobruki parlamentnek is jóvá kellene hagynia, utóbbi azonban nem hajlandó erre.

olajexport-libia

A nemzetközi közösséget aggasztja a helyzet, mert félő, hogy frontális polgárháború tör ki Líbiában. Arra kérik a feleket, hogy ne fokozzák a feszültséget, mert a káosz egyenes következménye, hogy rengeteg menekült hagyja el az országot. Jelenleg is mintegy 235 ezren várják, hogy eljuthassanak Európába. Főként Olaszország a menedékkérők célpontja. Ahhoz, hogy megfelelően lehessen kezelni a menekültáradatot, szigorú határőrizetre lenne szükség, és arra, hogy Líbia ismét biztonságos hely legyen az ott élők számára.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑