Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy Illegális bevándorlók a Földközi-tengeren. Fotó: AFP

2017. 08. 10.

Líbia elkezdte migránsmentesíteni a felségvizeit

2017. 08. 10.

A líbiai parti őrség több mint 1000 migránst mentett ki a Földközi-tengeren és szállított vissza az elmúlt napokban a háborúba sodródott észak-afrikai államba.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) hétfőn közölt adatai szerint péntek óta összesen 1124 embert mentettek ki a líbiai felségvizeken kisebb hajókról és gumicsónakokról.

Hozzátették: nem támogatják a parti őrség lépéseit, mivel az Európába illegálisan bejutni próbálkozó bevándorlókra Líbiában embertelen körülmények várnak.

A legutóbbi bevetésen hétfőre virradóra százötvenöt illegális bevándorlót, köztük tizennyolc nőt és tíz gyermeket találtak a főváros, Tripoli közelében a tengeren.

Olasz sajtójelentések szerint a kimentett emberek különböző afrikai országokból származnak: Marokkóból, Tunéziából, Algériából és Szudánból, de a Szaharától délre fekvő országok állampolgárai is megtalálhatók soraikban, csakúgy, mint a közel-keleti Szíriáé.

Illegális bevándorlók tömegei a Földközi-tengeren. Fotó: AFP

Olaszország a múlt héten határozott egy embercsempészek elleni műveletről, amelynek keretében olasz hadihajók technikai és logisztikai segítséget nyújtanának a líbiai parti őrségnek anélkül, hogy sértenék az észak-afrikai ország szuverenitását. A római kormány a művelettől az Olaszországba irányuló menekülthullám feltartóztatását reméli. A helyi hatóságok szerint júliusban jóval kevesebb, vagyis 11 459 illegális bevándorló érkezett Olaszországba a megelőző hónaphoz képest, amikor a számuk 23 526 volt.

Orientalista.hu – 888.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑