Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2018. 10. 20.

Líbia és szomszédai továbbra is elutasítják az európai uniós menekültközpontokat

2018. 10. 20.

Líbia és észak-afrikai szomszédai továbbra sem egyeznek bele, hogy az Európai Unió a területükön menekültközpontokat hozzon létre – közölte Mohammed Táher Sziala líbiai külügyminiszter bécsi hivatalos látogatásán pénteken.

„Ebbe a megoldásba nem egyezik bele egyetlen észak-afrikai ország sem – hangsúlyozta Sziala a Die Presse című osztrák napilapnak tett nyilatkozatában.

Az Európai Unió vezetői idén júniusban már korábban felvetették az EU külső határain kívül telepített menekültközpontok ötletét, amelyet Líbia és a többi észak-afrikai ország – Marokkó, Tunézia és Algéria – akkor is elutasítottak.

Sziala szerint országában csaknem 30 ezer illegálisan érkezett ember él különböző, erre a célra kialakított táborokban, illetve további 750 ezer Líbia más részein. A táborokban uralkodó körülményeket több nemzetközi szervezet, a többi közt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is kritizálta, ezzel kapcsolatban azonban a külügyminiszter azt mondta nyilatkozatában, hogy a fennálló pénzügyi nehézségek miatt nem áll módjukban javítani a helyzeten.

A külügyminiszter, noha elutasította a menekültközpontok tervét, hangsúlyozta, hogy Líbia továbbra is együtt kíván működni az Európai Unióval abban, hogy az észak-afrikai országba illegálisan érkező embereket visszaküldjék oda, ahonnan elindultak.

„Néhány ország azonban, sajnos, nem akarja őket visszafogadni” – tette hozzá Sziala.

Líbia az országot vezető Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatását és meggyilkolását követően káoszba süllyedt.

Megfelelő határvédelem híján az ország déli határain át gyakorlatilag ellenőrizetlenül érkeznek Líbiába az emberek, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány pedig már régóta szorgalmazza, hogy déli szomszédjai segítsenek a határ őrizetében. Ezzel kapcsolatban Líbia már idén júniusban megállapodást írt alá Szudánnal, Csáddal és Nigerrel.

Arra a kérdésre, hogy Líbia milyen segítséget vár az Európai Uniótól a menekültkérdéssel kapcsolatban, Sziala azt felelte, Líbiának elsősorban helikopterekre, szárazföldi járművekre, drónokra és könnyű fegyverekre van szüksége. A líbiai helyzet stabilizációjáról legközelebb idén november 12-13-án tartanak konferenciát a szicíliai Palermóban. Ezzel kapcsolatban azonban Sziala szkeptikusan azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy jelentős változást hoznának.

Hirado.hu. MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑