Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2015. 02. 03.

Líbia: Tüntetések Katar és Törökország politikája ellen

2015. 02. 03.

Líbiaiak ezrei vonultak ki Bengáziban. A tüntetők, katari és török zászlókat égettek.

Az iráni alalam.ir tudósítása szerint Líbia keleti részén Bengáziban a civil lakosság utcára vonult, hogy tiltakozzon azon országok ellen akik támogatják a hazájukban tevékenykedő terrorista csoportokat.
A demonstrálók Amerika, Katar és Törökország ellenes szövegeket skandáltak azzal vádolva őket, hogy terroristáknak nyújtanak katonai kiképzést és anyagi támogatást.
A tüntetés szervezői szerint a demonstrációt kiterjesztik egész Líbiára és addig küzdenek míg újból béke nem lesz hazájukban és az összes terrorista csoport el nem hagyja Líbiát.

Líbiában Kadafi rendszerének megbuktatása után káosz alakult ki. A központi kormányzat nem tudja hatalmát gyakorolni a fővároson kívül , az úgymond felkelői csoportok különálló milíciákat hoztak létre az ország városaiban akik gyakran egymás ellen is harcolnak.

Már 2011 óta az szélsőséges iszlamista csoportok kezdtek megalakulni. A líbiai hírforrások szerint a terroristákat Katar finanszírozza és Törökországban kapnak kiképzést mielőtt Líbiába küldenék őket harcolni. Az országban több terrorszervezet sejteket hozott létre, köztük az Al-Kaida és az Iszlám Állam.

A líbiai hadsereg és légierő folyamatosan támadja a terrorista csoportokat, és a fegyveres milíciákat. Heves harcok zajlanak a Tripoli nemzetközi reptér környékén és az ország keleti és nyugati részén is.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑