Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2016. 04. 08.

Líbiába csoportosítja át magát az Iszlám Állam

2016. 04. 08.

Egy amerikai hadseregtábornok szerint az elmúlt egy évben megduplázódott, mintegy hatezerre nőtt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet fegyvereseinek száma Líbiában, de velük szemben a helyi milíciák igyekeznek féken tartani a szélsőségesek térnyerését. Az észak-afrikai országban továbbra is inkább a káosz jellemző, habár úgy tűnik, a hatalmi ágak kettősségének lassan vége.

Az amerikai haderő afrikai műveleteiért felelős főtisztje elmondta: az IÁ nyolc helyen vetette meg a lábát Irakon és Szírián kívül, Líbiában a legerősebb ezek közül.

Már kétszer bombázták az ISIS-t

Nem tudnak mit kezdeni a nyugati államok a líbiai káosszal. Francia olasz és amerikai politikusok szinte hetente közlik, hogy hamarosan hadműveletet indítanak az Iszlám Állam ellen.  Legutóbb a NATO szóvivője ígérte meg, hogy fokozzák jelenlétüket a térségben és erőteljesebb harcot fognak folytatni a terroristák ellen.

Az egyik amerikai tábornok szerint már két alkalommal hajtottak végre amerikai gépek Líbiában légicsapást az IÁ fegyveresei ellen, ám egyelőre csak olyan esetben lépnek akcióba, ha közvetlen fenyegetést jelentenek amerikai érdekeltségekre.

A parancsnok kitért arra is, hogy további katonai segítségnyújtás akkor jöhet szóba, ha feláll a líbiai nemzeti egységkormány.

isis-in-libya

A nyugatnak köszönhető a líbiai káosz

Az IÁ líbiai megerősödésének egyik oka, hogy az országban Moammer Kadhafi megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag káosz uralkodott, és fegyveres milíciák harcoltak egymással annak érdekében, hogy minél nagyobb befolyásra tegyenek szert.

A nyugati hatalmak és több arab ország köztük Szaúd-Arábia, Katar és az Emirátusok légitámadásokkal és fegyverekkel segítették a fegyveres milíciákat Kadhafi ellen.

Jelenleg Líbia „elszomálizálódott”. Két kormány működik, több tucat fegyveres milícia és tábornok magánhadserege osztotta fel egymás között az országot, és egyre erőteljesebb az Al-Kaida és az Iszlám Állam jelenléte az országban.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑