Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2020. 06. 24.

Líbiában kirobbanhat a török-egyiptomi konfliktus

2020. 06. 24.

Yasar Yakesh, korábbi török külügyminiszter szerint Líbiában megvan az esélye annak, hogy Törökország és Egyiptom között közvetlen fegyveres konfliktusra kerül sor. Szerinte azonban mindenféleképpen diplomáciai megoldást kellene találni a feszültség enyhítésére.

A Cumhuriyet török napilapnak nyilatkozó volt miniszter 1995 és 1998 között Törökország kairói nagykövete volt, 2002 és 2003 között pedig a külügyminiszteri posztot töltötte be.

Szerint Sisi egyiptomi elnök tegnap előtti beszéde arra utal, hogy Egyiptom csapatokat küld Líbiába. Az egyiptomi elnök beszédén jelen voltak a nyugati sivatag törzsi vezetői is, az egyiptomi és a líbiai oldalról egyaránt.

A török politikus szerint Egyiptom számára könnyű lenne a Líbiába történő bevonulás, hiszen a határ menti térség vegyes törzsi terület és természetes akadály sincs, ami megállítaná az egyiptomi bevonulást.

Yakesh szerint jelenleg Egyiptom a Muszlim Testvériséget tartja a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak az országra nézve, és a Törökország által is támogatott ,,líbiai központi kormány,, erősen kapcsolódik a Muszlim Testvériséghez. Ez számukra legalább akkora kockázati tényező mint a PKK (Kurdisztáni Munkáspárt) Törökországra nézve.

Törökország azonban továbbra is erősíti a jelenlétét Líbiában, ezért a volt miniszter szerint megvan az esélye annak, hogy fegyveres konfliktus alakulhat ki az ott állomásozó török és egyiptomi csapatok között. Azonban reméli, hogy a két ország diplomatái megtalálják a megoldást arra, hogy minél kevesebb veszteséget keljen elszenvednie a két félnek.

A török politikus szerint hazájának nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítania a diplomáciai megoldások keresésének, azonban sajnos nem ezt teszi.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑