Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2015. 06. 17.

Likvidálták az Iszlám Állam libanoni főparancsnokát

2015. 06. 17.

Az Iszlám Állam libanoni főparancsnoka Abou Balqis al Baghdadi életét vesztette egy  Qalamoun régióbeli  Kelet Arsalban zajlott csatánál jelentette egy libanoni forrás kedden.

aarsal térkép

Szíriai-libanoni határ menti területek

A forrás nem elevenített fel részleteket Al-Baghdadi halálával kapcsolatban, de azt állította a terrorista vezért Wadi al Hamid régióban ölték meg egy másik volt muftival és terrorista vezérrel egyetemben.

Abou Balqis egy 200 militáns csoport vezetésére volt kijelölve Arsalban a múlt hónapban. Arsal a libanoni-szíriai határon fekszik és stratégiailag nagyon fontos a  Szíriában tevékenykedő takfirista terroristáknak.

Az Iszlám Állam és az Al Nuszra Front tavaly augusztusban rohanta le a Bejrúttól észak-keleti irányban 124km-es távolságban lévő Arsal települést ahol több mint három tucat katonát és biztonsági erők tagjait gyilkoltak meg és mészároltak le.

A két terrorista csoporton az elmúlt pár hétben a Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah felülkerekedett. A két ország határán fekvő Qalamun hegység 90 %-át megtisztították a terroristáktól. Az Arsal és a szíriai területek közötti, Jreijeer fennsíkon húzódó ellátmányútvonalat végleg elvágták. A Szíriai Hadsereg és a Hezbollah visszaszerezte az irányítást Flita fennsíkon is.

ISIS és a Nuszra a trónért harcol egymás ellen

Mindeközben a két terrorszervezet is egymásnak esett, mert egyik sem akarja elismerni a másik szervezet vezetőjét a térség emírjének (hercegének).

A terroristák soraiban teljes a káosz, több egység Szíriába próbál elmenekülni, hogy eljusson Palmyráig. Több tucat terroristát szíriai menekülttáborokban fogták el akik muszlim nőnek álcázták magukat.

Katonai hírforrások jelentették, hogy a libanoni Beeka völgy összes települését visszaszerezték, és a lakosság csatlakozott a Hezbollah és a szíriai és libanoni kormányerők csapataihoz, hogy végezzenek a hegyekben megbújt terrorista sejtekkel.

Orientalista.hu – Gy. Ládi

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑