Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2017. 01. 12.

Lista a legkegyetlenebb keresztényüldözőkről

2017. 01. 12.

Az országok sorát immár tizenhat éve Észak-Korea vezeti, de tavaly sajnos már India is csatlakozott a legkegyetlenebb keresztényüldöző országok közé.

  • A keresztényekre legveszélyesebb országok
  • Indiában is emelkedik a szám
  • Iszlám országokban súlyos a helyzet
  • A legkegyetlenebb szervezetek
  • Keresztény mártírok

Az Open Doors nevű a keresztényüldözésekkel foglalkozó evangélikus szervezet nyilvánosságra hozta legújabb listáját, mely azokat az országokat gyűjti össze, ahol a Krisztus-hívők (élet)veszélyben vannak, ha bevallják, vagy gyakorolják vallásukat. Ezek azok az országok, ahol a keresztényeknek el kell titkolniuk hitüket különben diszkriminációnak, verésnek, bebörtönzésnek vagy más zaklatásnak vannak kitéve.

„Ebben az évben az ázsiai helyzet adja a legtöbb okot az aggodalomra” – mondta Michel Varton, a szervezet franciaországi igazgatója, aki a hindu nacionalizmus visszatérését tette felelőssé a keresztények elleni egyre gyakoribb támadásokért.

KIM DZSONG UN ÉS AZ ISZLÁM ÁLLAM A LEGVESZÉLYESEBB

A keresztényeket lelövik, ugye?!
Több mint egymilliárd ember vallja magát Krisztus követőjének, és hívei szenvedik el a legtöbb vallásellenes támadást, és nem csak fizikailag, hanem lelki, szellemi szinten is.

A jelentés szerint immár négy éve folyamatosan emelkedő tendenciát mutat a keresztényüldözések száma, különösen igaz ez az ázsiai térségre. Észak-Korea továbbra is vezet (bár tegyük hozzá, a kommunista diktatúrában minden vallást üldöznek). A tavalyi évben a keresztény templomok elleni támadások miatt már a többségében hindu vallású India is befért az első 15 ország közé. Az iszlám vallású országokban általánosan üldözik a keresztény hívőket, hol extrém módon kegyetlenül, hol kevésbé.

Az első húsz keresztényüldöző országból tizenöt, az első ötven közül 35 muszlim hitű ország.

Az egész világon Krisztus-hívők milliói élik úgy az életüket, hogy megkülönböztetésnek, erőszaknak, letartóztatásnak vannak kitéve vallásuk miatt. A keresztények ezekben az országokban csak a családjuk támogatására számíthatnak és csak a szent áldozás tudja megerősíteni a hitüket.

térkép keresztényüldözés

A LEGKEGYETLENEBB KERESZTÉNYÜLDÖZÉSEK

A következő tíz országban vannak kitéve a keresztények a legkeményebb üldözésnek:

  1. Észak-Korea, 2. Szomália, 3. Afganisztán, 4. Pakisztán, 5. Szudán. 6. Szíria, 7. Irak, 8. Irán, 9. Jemen, 10. Eritrea

Érdekes, hogy Észak-Koreában még mindig mintegy 300 000 keresztény él, teljes illegalitásban gyakorolva hitüket, és azt kockáztatva, hogy kivégzik, vagy munkatáborba zárják őket. Az Open Doors adatai szerint 70 000 Krisztus-hívő, köztük sok család él a kegyetlen munkatáborokban.

A sztálinista diktatúrában már a Biblia birtoklása is súlyos retorziókat von maga után.

A világ második legnagyobb iszlám országában, Pakisztánban 3,8 millió keresztény él. Az ázsiai országban nem is annyira az állam, mint a különböző szélsőséges tálib fegyveres csoportok támadnak a keresztényekre. A tavalyi legdurvább este húsvét vasárnapján történt Lahor városában egy parkban, ahol a helyi keresztény közösség húsvéti ünnepséget tartott. Hetvenen meghaltak, a sérültek száma 300 fölött volt.

A bomba akkor robbant fel, amikor a ünneplők éppen elhagyták a parkot. Az áldozatok és a sérültek többsége nő vagy gyerek. 29 gyermek halt meg.

Szudán is előkelő helyen szerepel a listán, főleg miután a többségében animista és keresztény vallású területe Dél-Szudán néven függetlenedett. Az iszlamista (észak)Szudánban keresztény iskolákat kórházakat robbantanak fel, templomokat rombolnak le, a Krisztus-hívőket börtönbe vetik és a halálbüntetés sem ritka.
Indiában 64 millió keresztény él, őket sem államilag fenyegetik, hanem a hindu nacionalisták zaklatják őket.

Tavaly legalább nyolc keresztényt gyilkoltak meg a vallása miatt. De papokat is megvertek, templomokat gyújtottak fel jelentősebb következmény, büntetés nélkül.

A hindu vallási többségű országban 39 millió keresztény van kitéve veszélynek.
A lista további érdekessége, hogy olyan túlnyomó többségében keresztény hitű országok is felkerültek az ötvenes listára, mint Kolumbia, vagy Mexikó.

A legkegyetlenebb keresztény üldöző szervezetek: Afrikában a Boko Haram és az al-Shabaab, Ázsiában az Iszlám Állam.

isis líbia 21 kopt

CSÖKKENT A MÁRTÍROK SZÁMA?

Míg 2015-ben 7100 keresztény vesztette életét hite miatt szerte a világon, 2016-ban mindössze 1173 volt ezt a szám. Többségüket (695 embert) Nigériában gyilkolták meg. Az Open Doors szerint a csökkenő tendencia annak tudható be, hogy a 2015-ös adatokat meghatározó erőszakos konfliktusok intenzitása csökkent. Ennek oka lehet az, hogy a szélsőséges csoportok visszaszorultak, de az is, hogy az uralmuk alatt álló keresztényeket már kiirtották vagy elüldözték. Ezen számoknak ellentmond a CESNUR vallás és társadalomkutató központ tanulmánya, amely szerint tavaly a Földön 90 000 ember szenvedett mártíromságot keresztény hite miatt, azaz hatpercenkét gyilkoltak meg egy keresztény.

„Minden szenvedés ellenére, szeretem Istent teljes szívemből. Nagyon hálás vagyok neki.” – Csan, észak-koreai keresztény menekült.

Magyar Idők – Zelnik Bálint (Open Doors, Bild.de, MTI)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑