Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2016. 01. 24.

Londoni koncerten egyesül újra a háború miatt szétszéledt szíriai zenekar

2016. 01. 24.

Egy londoni koncerten egyesül újra idén júniusban az arab zenét játszó szíriai nemzeti zenekar (SNOAM), amelynek tagjai az országukat sújtó válság miatt voltak kénytelenek szétszéledni a világban.

Az Isszam Rafea vezényelte zenekar június 25-én lép színpadra a londoni Southbank Centre-ben. A koncerten mások mellett a Blur énekese, Damon Albarn is közreműködik.

Az eredetileg damaszkuszi székhelyű 90 fős zenekar 2009-ben dolgozott együtt először Albarnnal a damaszkuszi operaházban, majd közreműködött a Gorillaz “Plastic Beach” albumán szereplő White Flag című számban, és közös turnéra indult a virtuális bandával.

A 2011 tavaszán kitört szíriai konfliktus azonban Rafeát és a zenekar több másik tagját is menekülésre kényszerítette. A londoni fellépés – amely a tervek szerint egy koncertsorozat első állomása – lesz a tagok első közös zenélése a zenekar szétszéledése óta.

“Ez a fellépés nagyszerű lehetőség arra, hogy megmutassuk a világnak a szíriai történet másik oldalát – az örömöt és a zenénk, valamint a kultúránk ünneplését” – mondta Rafea, aki 2013 óta Chicagóban él. Hozzátette: “hosszú ideje nem zenéltünk együtt, ezért különösen nagy izgalommal nézünk elébe ennek a nyári estének a Southbank Centre-ben.”

A SNOAM hagyományos arab zenét és tradicionális formákon alapuló kísérleti muzsikát játszik. “Tényleg varázslatos zenét csinálnak” – mondta Albarn a héten a brit rádióban nyilatkozva. “Van egy egész kórus, vonósok, szólisták és elképesztő ütőhangszerek” – idézte a zenészt a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A SNOAM 1990-ben alakult és 2003-ban vált hivatásos zenekarrá, amikor Rafea lett a vezető karmestere.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑