Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2016. 01. 24.

Londoni koncerten egyesül újra a háború miatt szétszéledt szíriai zenekar

Egy londoni koncerten egyesül újra idén júniusban az arab zenét játszó szíriai nemzeti zenekar (SNOAM), amelynek tagjai az országukat sújtó válság miatt voltak kénytelenek szétszéledni a világban.

Az Isszam Rafea vezényelte zenekar június 25-én lép színpadra a londoni Southbank Centre-ben. A koncerten mások mellett a Blur énekese, Damon Albarn is közreműködik.

Az eredetileg damaszkuszi székhelyű 90 fős zenekar 2009-ben dolgozott együtt először Albarnnal a damaszkuszi operaházban, majd közreműködött a Gorillaz “Plastic Beach” albumán szereplő White Flag című számban, és közös turnéra indult a virtuális bandával.

A 2011 tavaszán kitört szíriai konfliktus azonban Rafeát és a zenekar több másik tagját is menekülésre kényszerítette. A londoni fellépés – amely a tervek szerint egy koncertsorozat első állomása – lesz a tagok első közös zenélése a zenekar szétszéledése óta.

“Ez a fellépés nagyszerű lehetőség arra, hogy megmutassuk a világnak a szíriai történet másik oldalát – az örömöt és a zenénk, valamint a kultúránk ünneplését” – mondta Rafea, aki 2013 óta Chicagóban él. Hozzátette: “hosszú ideje nem zenéltünk együtt, ezért különösen nagy izgalommal nézünk elébe ennek a nyári estének a Southbank Centre-ben.”

A SNOAM hagyományos arab zenét és tradicionális formákon alapuló kísérleti muzsikát játszik. “Tényleg varázslatos zenét csinálnak” – mondta Albarn a héten a brit rádióban nyilatkozva. “Van egy egész kórus, vonósok, szólisták és elképesztő ütőhangszerek” – idézte a zenészt a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A SNOAM 1990-ben alakult és 2003-ban vált hivatásos zenekarrá, amikor Rafea lett a vezető karmestere.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑