Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 02. 15.

Ma van az emléknapja a 21 kopt vértanúnak – KÉPGALÉRIA

2016. 02. 15.

Egy év telt el… Egy évvel ezelőt, 2015 februárjában  a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet  nyilvánosan lefejezett 21 keresztény embert, akiket előtte 45 napon keresztül kínzott, és akiknek az egyetlen bűnük a hitük volt.

A vértanúk nem voltak különleges emberek – egyszerű kétkezi munkások volt, 20 közülük egyiptomi, egy fekete-afrikai, akik a jobb jövő és a magasabb bérezés reményében vállaltak munkát Líbiában – azonban életük hamarosan borzalmas fordulatot vett.

A 2015-ös év legelején fogságba esett foglyokat először 45 napon keresztül válogatott kínzásoknak vetették alá. Egyetlen követelésük volt: áttérni az iszlámra, annak is a szélsőséges, vahabita irányzatára, erre azonban egyik munkás sem volt hajlandó. Kitartottak Krisztusban, pedig tudták, hogy az életükért fognak fizetni ezért.

45 nap után kivezették őket a szabadba… Mindegyiküket letérdeltették, odaállt mögéjük egy-egy terrorista pribék, előttük pedig kamerák sorakoztak… Megkezdődött a kivégzés. Ott, az utolsó pillanatban is megaták nekik a lehetőséget, hogy megmenekülnek, ha áttérnek. Egyikük sem volt hajlandó erre. Jézus nevével az ajkukon haltak meg, tudván, hogy semmit sem jelent számukra az evilági megmenekülés, ha lelküket elveszítik, ha alkut kötnek a Sátánnal és szolgáival a földi túlélés érdekében, és elkárhoznak az örökkévalóságban.

Az ISIS pontosan egy évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra a kivégzésről szóló videót. A Nyugat ugyan elítélte névlegesen a történteket, azonban azt diszkréten elhallgatták, hogy keresztényekről lenne szó, sőt, az iszlamista szélsőségek kérdése sem jöhetett szóba. Az esetet igyekeztek eltussolni, amennyire lehetett…

A vértanúkat a kopt egyház még kivégzésük hónapjában szentté avatta. Emlékezzünk hát ma meg ezekről az emberekről, Krisztus Urunk szentjeiről, akik hitünk modern hősei, akik megálltak a Krisztusban, mint azok, akiket hajdan Rómában az oroszlánok elé vetettek. de ne csak emlékezzünk róluk – hanem vegyünk példát róluk, és úgy éljük életünket, ahogy ők: tartsunk ki a Krisztusban akkor is, ha ezért kinevetnek, vagy ha az épp hátránnyal is jár átmenetileg – mert mindennél nagyobb lesz jutalmunk a Mennyekben!

Őket szemlélve soha ne feledkezzünk meg közel-keleti keresztény testvéreinkről sem, akik hasonló üldöztetéseket és borzalmakat élnek át, nap mint nap, az Iszlám Állam, a Nuszra Front, az FSA és a többi terrorszervezetek miatt. Imádkozzunk értük, könyörögjünk értük urunkhoz, hogy tudjanak megállni ők is a hitben, és tudják felszabadítani hazájukat a gyilkos hordák uralma alól!

A szerző református teológus.

Orientalista.hu – Crusader

.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑