Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 03. 10.

Macedónia mutat példát az Uniónak

2016. 03. 10.

A macedón államfő egy nagyon komoly hangvételű cikkben védte meg hazáját az Unióból érkező támadásoktól. Macedónia a képmutató kritikák ellenére is kitart és senkit sem enged tovább a balkáni útvonalon megfelelő ellenőrzés nélkül.

„Macedónia az Európai Uniót védi saját magától” – fakadt ki Gjorge Ivanov, macedón elnök.

„Ne kritizálják a hazámat azért, mert a migrációs válság kezelésével küzd, miközben Brüsszel nem hajlandó szembenézni a valósággal!”

A macedón államfő szerint a migrációs-és menekültválság kritikus pontra érkezett. Ugyanis ezelőtt a migránsoknak 6-8 hónapba telt elérni a célországokat, ma azonban pár nap alatt képesek eljutni oda, ahova akarnak. Görögország nemsokára humanitárius katasztrófával nézhet szembe, a balkáni országok pedig készültségbe helyezték hadseregeiket a határokon.

„Hazám, Macedónia Görögország északi határán terül el, ezért jól érzi a migrációs nyomás erejét. Megszámlálhatatlan illegális határátlépéssel, hamis iratokkal, a köz- és a magántulajdon megrongálásával, és a rendvédelmi szervek elleni erőszakos fellépéssel nézünk szembe minden nap” – hangsúlyozta az államfő.

„A krízis egy schengeni országból, Görögországból érkezik. Bár Macedónia nem az unió tagja, most mégis meg kell védenie Európát saját magától.”

Ivanov szerint humanitárius szempontból fel kell ismerni, hogy Európa ajtaját először valódi, háborús övezetekből érkező menekültek nyitották ki, akik valós jogalappal rendelkeznek a menedékkérelem igénylésére, ám ezt az ajtót mostanra kizárólag Ázsiából és Afrikából érkező gazdasági bevándorlók használják.

Politikai szemszögből nézve az is bebizonyosodott, hogy az EU csak békeidőben és jólétben képes kezelni a problémáit, csak ekkor képes hatékony működést mutatni. A válságidőszak beköszöntével azonban teljesen kicsúszott az irányítás az európai vezetők kezéből, ezzel napról napra csökken az unióba vetett hit és bizalom. Egyértelművé vált, hogy a krízist nem lehet megoldani politikai nyilatkozatokkal és bürokratikus eljárásokkal. A biztonsági erők támogatásával és közreműködésével azonban esély nyílna a megoldásra.

A múlt évben Európába érkezett migránsok 90 százaléka illegális embercsempészet útján jutott a kontinensre. 2015-ben az ilyen bűnszervezetek közel 3 és 6 milliárd euró közötti bevételt nyertek a menekülőkön, miközben az embercsempészet ellen harcoló uniós intézmény alig pár hete kezdte el működését.

„Nem hanyagolhatjuk el a terrorfenyegetettség kérdését sem.”

Az Europol felmérései szerint jelenleg 3-é s 5 ezer közé tehető azoknak az iszlamista szélsőségeseknek a száma, akik ma az unió területén belül élnek. A biztonsági szolgálatok és a nemzeti hírszerző szolgálatok szoros együttműködése elengedhetetlen. A normális az lenne, ha Európa határain kívül lenne képes védekezni a fenyegetés ellen, ma azonban saját határain belül kénytelen szembenézni a veszedelemmel.

Macedónia az EU helyett lépett, és bár tranzitország intézkedéseivel mégis szívességet tesz, ezzel kedvezve az uniónak. Ennek ellenére mégsem kap mást, csak illetlen kritikákat.

Az EU és a schengeni övezete éppen annyira erős, mint maga Görögország. Biztonság szempontjából Európa ma annyira erős, amennyire Macedónia képes megvédeni a saját, így Európa határait. Görögországnak és Macedóniának is szüksége van a támogatásra, a segítségre.

„Az EU válaszának hatékonyságától az egész földrész jövője függ.”

Macedónia egy kicsi, kétmilliós ország. Összevetve az adatokat: a 2015 óta Európába érkezett migránsok száma már túllépte a másfél milliót, és ez a szám lassan eléri Macedónia teljes népességét. Mégis egyetlen ország van, aki konokul és határozottan védelmezi Európa belsejét. Szigorúan, alapos ellenőrzéssel és csökkentett csoportokban engedik tovább azokat, akik megfelelnek az uniós jog által támasztott menekültügyi kritériumoknak. Ez az ország Macedónia.

888.hu – (Telegraph)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑