Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2017. 05. 16.

Maffiózók irányítják Európa legnagyobb migránsközpontját

2017. 05. 16.

Olaszország egyik legnagyobb migránsközpontját több mint egy évtizede a maffia irányítja – közölte az olasz rendőrség hétfőn, miután 68 bűnözőt, köztük egy papot is letartóztattak.

A bűnözők csoportjára hétfőn csaptak le az olasz hatóságok, miután kiderült, hogy valójában ők irányítják a helyi migránsközpontot, nem a helyi katolikus egyház.

A calabriai Crotone közelében található Isola di Capo Rizzuto migránstábora (CARA) Európa legnagyobb befogadóképességű központja. 2006 és 2015 között több mint 103 millió uniós támogatást kaptak a bevándorlók elszállásolására és segítésére. De a rendőrség immár bizonyítékokat is szerzett az Aréna klán már több mint tíz éves ellenőrzéséről és az állami kassza folyamatos megcsapolásáról.

Maffiózók, papok és vezetők a letartóztatottak között

A botrányos leleplezésre hétfőn került sor, miután a rendőrök 68 bandatagot elfogtak, köztük egy helyi papot is. Sant’Anna Cara migránsközpont vezetője is a letartóztatottak között van, a 35 éves Leonardo Sacco állítólag befolyásos olasz politikusokkal is kapcsolatban állt.

Több mint félezer rendőr vett részt a Calabria-régióban végrehajtott razzián, ahol maffiózókkal való üzleteléssel, zsarolással, illegális fegyverviseléssel, sikkasztással, csalással és állami pénzel ellopásával vádolt személyeket tartóztattak le.

Az elmúlt tíz év alatt az Arena klán a migránsközpont működtetésére szánt több mint 100 millió eurónak a harmadát ellopta – írja a BBC. Egy Edoardo Scordio nevű pap csak idén 132 ezer eurót kapott “lelki szolgáltatásaiért” – derült ki az ügyészségi dokumentumokból.

Sejtették, hogy mi történik a központban

A letartóztatásokra két évvel a L’Espresso magazin leleplező cikke után került sor. A cikkben a migránsközpontban történő sikkasztásokra és lopásokra hívták fel a figyelmet. A maffia irányította vezetőség a támogatásokat zsebre téve halálra éheztette a központba küldött bevándorlókat.

Már három éve is felmerültek problémák a migránsközponttal kapcsolatban: lejárt ételeket adtak a lakóknak, miközben a friss szállítmány a maffia kezére került. De ezeket a vádakat nem tudták bizonyítékokkal alátámasztani, így a hatóságok megakadtak a nyomozási fázisban.

A maffia elleni parlamenti vizsgálóbizottság vezetője szerint a migránsközpont pénznyomtató műveletté alakították át, melyet a szervezett bűnözés irányít: ”Ez a művelet is rámutat arra, hogy a maffia hogyan tudja kihasználni korunk gyengeségeit, védtelenségünket a ragadozó és élősködő mentalitásával” – mondta a, Rosy Bindi.

Orientalista.hu – (BBC, Hirado.hu)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑