Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 03. 02.

Magas szintű izraeli küldöttség látogatott Rijádba, hogy megvitassák a választ az “iráni befolyásra” a régióban

2016. 03. 02.

Az alalam.ir hírgyönökség számolt be arról, hogy a washingtoni Közel-Keleti Politikai Tanulmányok Intézete a 2015-ös év legnagyobb meglepetésének tartotta, hogy a szaúdi-izraeli kapcsolatok nyílvánosságra kerültek az elmúlt nyáron, az izraeli külügyminisztérium főigazgatója Dore Gold, és Anwar Oshqi nyugalmazott – egyébként a szaúdi uralkodó családhoz közel álló – szaúd-arábiai dandártábornok történelmi találkozása után Washingtonban. A találkozás a szaúdi legfelsőbb körök engedélyezése nélkül nem jöhetett volna létre.

Az izraeli 10-ik csatorna szándékosan nyilvánosságra hozta egy magas szintű izraeli küldöttség néhány héttel ezelőtti Rijádba való látogatását, mely több hasonló látogatást követett. Amit a szaúdi királyság döntéshozói tettek Tel-Avivban több arab és izraeli hírügynökség szerint is csupán megerősíti a két ország közti szövetség nyilvánosságra hozásának tényét, miután mindkét ország Iránt és Szíriát tartja elsődleges ellenségének a régióban, amellett, hogy rossz szemmel néznek az iráni-amerikai kapcsolatok megerősödésére és nyíltan kifejezik aggodalmukat az orosz-szír-iráni tengely megerősödése iránt. Fontos, hogy Szíriában a mérsékelt ellenzék és a szélsőséges terrorszervezetek hatalomra kerülése  – az orosz beavatkozást követve az Izrael-ellenes szír kormány és Hezbollah oldalán –  egyaránt már a múlt, hiába próbálnak reményt kelteni a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei ellen harcoló erőkben a legutóbb bekövetkezett tűzszünet által.

A washingtoni Közel-Keleti Politikai Tanulmányok Intézete szerint most már egyértelmű, hogy Szaúd-Arábiának és Izraelnek egy az ellensége és egyek az érdekeik is. Amikor Tel-Aviv ilyen látogatásokat tesz nyilvánosan, akkor azáltal bátorítani akarja a többi “szunni” uralkodású muszlim országot az Izrael iránti baráti kapcsolatok megerősítésére a siíta Irán ellen. Benjamin Netanjáhú izraeli államfő is megerősítette, hogy országa nyilvánosságra szeretné végre tenni a kapcsolatait azokkal az arab országokkal, amelyek számára Irán ugyanakkora fenyegetést jelent – szerinte -, mint Izraelre.

Az amerikai intézet szerint az izraeli katonai cenzúra a mögötte álló politikai vezetőséggel együtt Tel-Avivban felfogta végre, hogy szükségszerű nyilvánosságra hozni a szaúdi uralkodó családdal lévő titkolt kapcsolatokat a Közel-Keleten felgyorsult események következtében.

Az izraeli szélsőjobboldali politikusok szerint a szunni muszlim államok barátsága megoldást jelenthet a szintén szunni palesztin konfliktus megoldására békés módon és jelentéktelen árakkal, annak ellenére, hogy az izraeli katonai cenzúra egyik találkozás részleteit sem hozta nyilvánosságra.

Miközben az izraeli televízió “nem rendkívülinek” nevezte az utolsó szaúdi-izraeli találkozást, a szaúdi lapok nem számoltak be róla. Ami viszont publikus és senki számára sem titkos, az a szaúdi külügyminiszter és számos más szaúdi döntéshozó részvétele és egyeztetése Yaalon izraeli hadügyminiszter és Tzipi Levnyvel Münchenben a szíriai “mérsékelt” ellenzék oldalán, Dr. Bashar Al-Assad szíriai elnök kormány ellen.

A Wikileaks utolsó szivárogtatásaiban az állt, hogy a szíriai bosszú első áldozata Szaúd-Arábia lesz és az egész sivatagi ország eddig ismert formája megváltozhat az elkövetkező éveken belül, amely Izrael létezésére is nagy veszélyt jelenthet.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑