Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2014. 10. 28.

Magyar kereszteslovagok unokái élnek  Palesztinában

2014. 10. 28.

A megszállt palesztin területen egy kis faluban talán a magyarok utódai lakják, akik próbálják megőrizni  és egybetartani kis közösségüket.

Egy kis településen palesztin keresztény családok, ritka talán magyar eredetű családnevük van. A Mátyás, István, Regina,János és a többi családok tagjai Maalija községben élnek.  A régi kéziratok és térképen is jelölik Akkon városától északra fekvő Montfort várát. A vár közelében egy Balaton nevű település helyezkedett. Ma a magyaros családnévvel rendelkező palesztinok ennek a történelmi település közelében élnek Maalijában. Ami még felkelti az ember figyelmét, hogy a település lakossága keresztény katolikus felekezethez tartozik, ellentétben a többi palesztin közösséget akik inkább a keleti ortodoxia hívei.

A keresztes hadjárat indítását III. Béla ígérte meg a pápának de halála miatt fiának kellett tejesíteni azt. II. András magyar király  második házassága révén rokonságba került  a konstantinápolyi császárral. A trón reményében Andrásnak nem csak kötelessége hanem érdeke is fűződött egy sikeres hadjárat indításában. A magyar seregek Akkon városába érkeztek, ahol külön negyedben laktak. A magyar hadsereg több csatát is megvívott Szaladin seregével ahol rendszerint győzelmet arattak. Szaladin seregét meglepte a hasonló harcmodor. Sok esettben a magyar tisztek visszavonulót fújtak mert az ellenségben inkább rokonságot véltek és nem akartak harcolni a testvérnépek ellen. Valószínű,mint ahogy a többi európai országból származó katonák, hogy magyar lovagok is letelepedtek  és családot alapítottak a szent földön.

Elképzelhető hogy ők lennének a magyar vitézek utódai? Talán igen, biztosat nem tudhatunk. De érdemes lenne a magyar kutatóknak, történészeknek ezzel foglalkozni. Addig mi is felvehetjük velük a kapcsolatot.

Maalija község facebook oldala itt.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑