Cadmus fordítás Cadmus
Katar

2017. 07. 30.

Magyar teheneket vásárolt a tejhiánnyal küszködő Katar

2017. 07. 30.

A blokád alá vont ország összesen 4000 szarvasmarhát vásárol, ennek egy részét Ferihegyről szállítják Dohába.

A szomszédos országok által diplomáciailag kiközösített Katar válsága a hétköznapokban is érződik: mivel szárazföldön csak Szaúd-Arábián lehet megközelíteni a 2,7 millió lakosú országot, amely élelmiszer-szükségletének nyolcvan százalékát ezen az útvonalon szállították, a lezárás miatt új utakat kell találni az importhoz.

A tejszállítás is problémássá vált, ezért találták ki, hogy négyezer tehenet vásárolnak egy Dohától 50 kilométerre lévő farmra, és repülővel szállítják be őket az országba.

Gyorsan kellett dönteniük arról, honnan szerzik be az első teheneket – mivel az ideálisnak tűnő görög megoldást az ottani betegségek nehezítik, Németországra és Magyarországra esett a választásuk, ennek megfelelően két szállítmány már meg is érkezett, és hétfőn újabb 165 marhát repítenek Dohába.

John Joseph Dore, a Baladna-farm igazgatója a hűtött karámban | Fotó: Lukács Csaba / Magyar Nemzet

A Bugyi melletti Ráda pusztáról származó tehenek immár légkondicionált, csúcstechnológiájú karámokban élnek, fejenként napi hatvan-kilencven liter tejet termelve.

Az állatokat napi háromszor fejik meg, és mivel a beruházás még nem tart abban a fázisban, ideiglenes megoldásként egy ír fejlesztésű konténeres mobil fejőállomást is beszereztek. Ez jelenleg a szabadban, két karám között van, ezért az állatokat lezuhanyoztatják fejés előtt, hogy ne melegedjenek fel túlságosan a negyvenöt-ötven fokos melegben.

A repülővel behozott tehenek Katar büszkeségei lettek – akkora az érdeklődés a helyiek körében a farm iránt, hogy látogatóközpontot építenek, melynek része lesz egy látványkarám is, benne a magyar tehenekkel.

Orientalista.hu – HVG/MNO

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑