Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 05. 24.

Magyarország csak bevándorlást csökkentő uniós határozatot támogat

2016. 05. 24.

Magyarország kizárólag bevándorlás csökkentését célzó uniós határozatot tud támogatni, az unió bevándorlással kapcsolatos javaslata azonban inkább ösztönzi a migrációt, ahelyett hogy arról szólna, hogyan csökkentsük az Európába való bevándorlás mértékét – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozója előtt.

Szijjártó Péter teljes egészében elfogadhatatlannak nevezte az uniós külügyi főképviselő bevándorlással kapcsolatos határozati javaslatát, amelyet a hétfői ülésen kívántak elfogadtatni a tagországok minisztereivel.

Hangsúlyozta: az előterjesztés semmit nem mond a külső határok védelméről, valamint a schengeni zóna túlélésére sincs javaslata. “Rendkívül kiegyensúlyozatlan. A régi rossz megközelítéseket tartalmazza, teljesen elhibázott koncepció mentén” – fogalmazott.

Sajnálatát fejezte ki, hogy a határozat több elemet használ az olasz miniszterelnök migrációs javaslatcsomagjából, de nem építi be a magyar miniszterelnök által előterjesztett Schengen 2.0 terv elemeit.

Kijelentette: a javaslatot Magyarország csak akkor tudja elfogadni, ha a határvédelemre vonatkozó kötelezettségeknek való megfelelés és a Schengen 2.0 nevű magyar migrációs javaslatcsomagra való hivatkozás is belekerül a határozatba, valamint az, hogy a hot spotokat – az uniós üzemeltetésű menedékkérő- regisztrációs központokat – az unió területén kívül kell létrehozni, annak érdekében, hogy már ott eldőlhessen, ki jogosult arra, hogy beléphessen az Európai Unió területére – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter véleménye szerint az is elfogadhatatlan, hogy a szöveg csak arról beszél, hogy támogatni kell azokat az országokat, ahonnan a migráció elindul Európába, de arról nem tesz említést, hogy milyen feltételekhez köti ezt a támogatást. Az európai adófizetők pénzét úgy kellene felhasználnia a támogatott országnak, hogy annak nyomán csökkenjen a kivándorlás és az Európába érkező bevándorlás – mondta.

Az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását követően Szijjártó Péter közölte, Magyarország támogatja az uniós külügyminiszterek által tárgyalt, a migrációs válság megoldására megfogalmazott uniós zárónyilatkozatot, mert valamennyi magyar javaslat belekerült.

A külgazdasági és külügyminiszter tudatta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Schengen 2.0 javaslatcsomagja és a határvédelem kérdése is bekerült az elfogadott nyilatkozatba, amely szavatolja Európa és az európai emberek biztonságát, továbbá magyar javaslatra Törökország, Jordánia és Libanon mellett Irak északi, kurd területének megsegítése is, ahol menekültek százezreit látják el.

Ezzel a lépéssel talán sikerült elérni, hogy az Európai Unió a migrációs válság egészét jobban tudja kezelni – mondta Szijjártó Péter.

Orientalista.hu – MTI / KKM nyomán

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑