Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 11. 11.

Magyarország kész a nukleáris együttműködésre Iránnal

2016. 11. 11.

Iszfahán, IRNA – Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke csütörtökön kifejtette, hogy Magyarország készen áll arra, hogy megújítsa és előmozdítsa a nukleáris energetikai együttműködést Iránnal.

Rasoul Zargarpour, Iszfahán tartomány főkormányzójával tartott találkozóján Kövér László azt mondta, hogy Magyarország a múltban együttműködött Iránnal az atomenergia békés célú felhasználásának területén.

Az Irán és a világhatalmak közt létrejött nukleáris megállapodás, más néven Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) és annak végrehajtása kapcsán, pozitív hozadékként említette az iráni turizmus jól érzékelhető fellendülését.

A magyar házelnök örömét fejezte ki továbbá a JCPOA aláírását illetően, amely elmondása szerint megnyitotta az utat, hogy Irán visszatérjen a globális színtérre.

kover-iran

Kövér László hozzátette, a szankciók időszaka után Iránnak meg kell ragadnia a lehetőséget, hogy fejlessze kapcsolatait a világ országaival.

Zargarpour a maga részéről a taromány különböző területein lévő potenciális lehetőségeket említve azt mondta, hogy a nukleáris megállapodás végrehajtását követően a világ minden tájáról meglátogathatják Iszfahánt a művészet és kultúra szerelmesei és megcsodálhatják a kulturális és művészeti látnivalókat a történelmi iráni városban.

A tartomány főkormányzója a megbeszélésen az Iszfahán és Magyarország közti turisztikai kapcsolatok fellendítését szorgalmazta.

Kövér László szerdán este érkezett Iránba és csütörtök este hagyta el Iszfahánt, hogy Shirázba utazzon.

A tervek szerint szombaton a Madzslesz (iráni parlament) elnökével, Ali Larijani-val, valamint Hassan Rouhani iráni elnökkel és Mohammad Javad Zarif

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Irna.ir)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑