Cadmus fordítás Cadmus
Hungary Helps

2018. 10. 20.

Magyarország törődik az üldözött keresztényekkel

2018. 10. 20.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára pénteken Budapesten azt a 187 közel-keleti keresztény fiatalt köszöntötte, akik a magyar állam ösztöndíjasaiként szeptemberben kezdték meg tanulmányaikat különböző magyar egyetemeken.

Azt államtitkár úgy fogalmazott: jó hírünk van, „mi magyarok törődünk veletek”, „imádkozunk értetek és szolidárisak vagyunk veletek”.

Hozzátette: ez a jó hír nemcsak az itt tanulóknak szól, hanem családtagjaiknak, barátaiknak és nemzeteiknek is.

Azbej Tristan kitért arra: ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás, a keresztényüldözés több mint 200 millió embert érint a világon.

Ez a „világ szégyene”, és alig esik szó róla. Magyarország nem nagy ország és nem is a leggazdagabb országok közül való, de segít, és nemcsak itt, Magyarországon, hanem a lakóhelyükön is támogatja az üldözötteket.

A tanévkezdő szentmisét Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök mutatta be, aki a diákokat köszöntve kiemelte: a Magyarországra érkezett fiatalok “Krisztus követei”, az “evangélium melletti hűség példái”, akik jelenlétükkel a közel-keleti keresztények bátor helytállására emlékeztetnek. „Kényelemhez és megalkuvásokhoz szokott vidékünkön már a jelenlétetek is önvizsgálatra indít, és arra tanít, hogy egy keresztény soha ne szégyelljen tanúságot tenni hite mellett” – fogalmazott.

„Tudom, hogy az elmúlt években véres háborúk dúlták fel hazátokat, sátáni erők törtek rátok, pusztították ősi városaitokat, szétrombolták otthonaitokat, iskoláitokat, kórházaitokat és templomaitokat”, legyilkolták vagy menekülésre kényszerítették a lakosságot – mondta.

Cserháti Ferenc reményét fejezte ki, hogy a fiatalok az elszenvedett megpróbáltatások után Magyarországon ismét megérzik az “otthon melegét”, barátokra találnak, és örömüket lelik a tanulásban.

Az ösztöndíjasok tavaly szeptemberben, illetve idén kezdték meg tanulmányaikat. A diákok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói lesznek. A hallgatók többsége mérnöki, műszaki, illetve egészségügyi tanulmányokat folytat majd.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑