Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2017. 09. 21.

Mahmúd Abbász: Független Palesztina nélkül béke sem lesz

2017. 09. 21.

Ha meghiúsul a kétállami megoldás, nincs más választásunk, mint folytatni a küzdelmet, és teljes körű jogokat követelni a történelmi Palesztina valamennyi lakosa számára – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszaka általános vitájában szerdán.

Abbász szerint ha az általa említett, Izrael és egy független palesztin állam egymás mellett létezését előirányzó megoldás veszélybe kerül, a palesztinoknak alternatívát kell keresniük nemzeti létük megőrzéséhez.

A palesztin elnök felszólította az ENSZ-t: tegyen erőfeszítéseket annak érdekében, hogy meghatározott időn belül véget vessenek a palesztin állam Izrael általi megszállásának.

Abbász reményét fejezte ki, hogy Donald Trump amerikai elnök erőfeszítései újraélesztik a békefolyamatot, de figyelmeztetett, hogy veszélyben van a kétállami megoldás.

„Ha az izraeliek nem akarnak kétállami megoldást, és nem akarnak békét, ők viselik ezért a felelősséget” – jelentette ki a palesztin elnök.

Abbász utalt a folyamatos izraeli telepbővítésekre és az al-Aksza mecset körüli idei vitákra. Óvta Izraelt, hogy ne játsszon a tűzzel, és ne hozzon egyoldalú döntéseket a jeruzsálemi óvárosban található, muszlimok és zsidók által egyaránt szentként tisztelt helyszínnel kapcsolatban.

Az izraeliek által Templomhegynek nevezett dombon álló al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, ahová Izrael két rendőr lelövése után fémérzékelőket helyezett el, ami miatt jelentős feszültség alakult. A fémérzékelőket végül eltávolították. Az al-Aksza mecset és a Szikladóm muzulmán kezelésben van.

A palesztin elnök hozzátette: Izrael a palesztin területeken, így Kelet-Jeruzsálemben való folyamatos telepbővítéssel is veszélyezteti a kétállami megoldást. Hozzátette: már fizikailag nincs több hely a palesztin állam számára.

Abbász előzőleg Donald Trumppal találkozott: a tárgyalás után a palesztin elnök még derűlátóan beszélt arról, hogy még idén sikerül megkötni a békeszerződést Izraellel, és  hogy az amerikai elnöknek a kérdés iránti elkötelezettsége segít megteremteni az „évszázad megállapodását” a térségben.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,




Back to Top ↑