Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2018. 07. 02.

Malajzia kivonja Szaúd Arábiában állomásozó csapatait

2018. 07. 02.

Malajzia védelmi minisztere Mohamed Sabu szerint az új malajziai kormány úgy döntött, hogy semlegességre törekszik a régióban kialakult fegyveres konfliktusokban. Éppen ezért Malajzia kivonja Szaúd Arábiában állomásozó csapatait.

A védelmi miniszter szerint ha a malajziai csapatok a régióban tartózkodnak azzal fennáll a veszélye annak, hogy Malajzia is bele keveredik az Arab-félszigeten dúló fegyveres konfliktusba. Továbbá kijelentette, hogy a malajziai csapatok eddig még nem vettek részt a Jemen ellen folyó fegyveres konfliktusban.

,,Malajzia mindig ügyel a semlegességre és sohasem volt rá jellemző az agresszív külpolitika.,,

2015-ben Szaúd Arábia és más arab államok megtámadták Jement. Azóta azonban majdnem minden ország elhagyta a már csak Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok között meglévő katonai koalíciót. Malajzia még abban az időben küldött csapatokat Szaúd Arábiába, ám az új malajziai kormány elítéli az amerikaiak két szövetségese által folytatott népirtó politikát. A döntésre nagy hatással volt az is, hogy a napokban az ENSZ is megállapította, hogy a szaúdi katonai koalíció felelős a jemeni civilek legyilkolásáért. 2015 óta ugyanis már több mint 15 ezer civilt gyilkoltak le a nyugati demokraták szövetségesei Jemenben.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Al-Jazeera

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑