Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 05. 26.

Manchesteri orvos: Ugyanezeket a sebeket láttam el Szíriában

2017. 05. 26.

Újból szembesült a dzsihád pusztításával az a szíriai sebész, aki nemrég még a lázadók által elfoglalt Idlib régióban operálta az Iszlám Állam áldozatait, hétfőn viszont a manchesteri terrortámadásban megsérül tiniket műtötte. “Ugyanezeket a sebeket láttam el Szíriában” – mondta megrendülten az Angliában született, de egy ideig Szíriában dolgozó orvos.

A sebész, aki hétfőn a manchesteri robbanásban megsérült gyerekeket műtötte, korábban olyan szíriai kórházakban is dolgozott, ahol legtöbbször robbantásban megsebesült betegeket látott el. Dr. Mounir Hakimi jelenleg a lancashire-i kórházban dolgozik, és a megsérült fiatalok egyikét operálta kedden.

“Megszakad az ember szíve a vérrontás láttán. Ártatlan gyermekek nem fizethetnek életükkel a terrorizmusért. Szíriában pontosan ugyanezt a sebet kezeltem” – mondta az orvos az operáció után.

Elmesélte, hogy az Iszlám Állam támadásai során rengeteg az iszlamista lázadók területén rekedt civilt kezelt, akiket ugyanolyan “piszkos bombával” robbantottak fel a terroristák, mint amit a manchesteri merénylő is bevetett. Ezeket a szerkezeteket megtöltik szögekkel és mindenféle szegeccsel, hogy a robbanás után a lehető legsúlyosabb sérüléseket okozzák, így azok is életveszélyes sebesüléseket szereznek, akik távolabb vannak a bombától.

Az orvos a sebek hasonlósága mellett a különbségekre is kitért. Felidézte, hogy Szíriában nem volt ideje semmire, azonnal műtöttek mindenkit, és altatás helyett csak elkábították a sérülteket. Manchesterben viszont várhatott egy napot, amíg eldöntötte, hogy melyik beavatkozás lehet a megfelelő a gyermek számára.

Hozzátette, hogy a brit kórházak felkészültek a tömeges balesetek és hasonló incidensek kezelésére, jól felszerelt intézményekről van szó, és a brit NHS-modellt Szíriában is alkalmazta – persze a kinti lehetőségek fényében.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, Middleeasteye.net)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑