Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 07. 06.

Már harmincezer külföldi lehet az Iszlám Állam soraiban

2016. 07. 06.

Az Európai Unión belül Belgiumból, Franciaországból, Németországból és az Egyesült Királyságból csatlakoztak a legtöbben a dzsihadista szervezethez.

Mintegy 30 ezer külföldi harcol az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet soraiban Irakban és Szíriában, és ezért egyre nő a terrortámadások kockázata a származási országokban – közölte kedden az ENSZ Terrorellenes Bizottságának vezetője.

Jean-Paul Laborde rámutatott, hogy mivel az Iszlám Állam egyre több területet veszít, a külföldi dzsihadisták hazatérnek, méghozzá nemcsak Európába, hanem más országokba is, mint például Tunéziába és Marokkóba.

Laborde egy olyan szűrőrendszer felállítását sürgette az érintett országokban, amelynek segítségével különbséget lehet tenni az Iszlám Államtól visszatérő veszélyes és nem veszélyes harcosok nagy része között.

Az ENSZ-bizottság vezetője hozzátette: míg a nemzetközi közösség jogi eszközökkel küzd a terrorizmus ellen, a terrorszervezetek jóval rugalmasabbak és gyorsabban alkalmazkodnak a körülményekhez. Annak érdekében, hogy hasonló rugalmassággal tudjon a nemzetközi közösség fellépni a terrorizmussal szemben, olyan vállalatokkal kellene együttműködnie, mint a Google, a Twitter és a Microsoft, hogy a szólásszabadság megsértése nélkül lehessen nyomon követni a terroristákat a világhálón.

Laborde emellett felszólította a érintett országokat, hogy fokozzák az információcserét egymás között, ellenkező esetben nőni fog a terrorista cselekmények száma.

Az Iszlám Államhoz Irakban és Szíriában kétszer annyi külföldi csatlakozott 2015-ben mint az azt megelőző évben. Az Európai Unión belül Belgiumból, Franciaországból, Németországból és az Egyesült Királyságból csatlakoztak a legtöbben a dzsihadista szervezethez.

Orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑