Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2022. 07. 31.

Maradnak a japán vállalatok Oroszországban

2022. 07. 31.

Az Oroszországban működő 168 japán vállalat közül csak 5 hagyta el az országot.

A japán vállalatok nem sietnek elhagyni az orosz piacot, mivel attól tartanak, hogy nem tudnak majd visszatérni, és új beszállítókat kell találniuk – jelentette a héten a Japan Times a Teikoku Databank statisztikai központ felmérésére hivatkozva.
A jelentés szerint az elmúlt hónapban egyetlen japán vállalat sem jelentette be az oroszországi tevékenység felfüggesztését vagy beszüntetését.

Amióta Oroszországot az ukrajnai katonai művelet miatt számos szankció sújtotta, az Oroszországban működő 168 jegyzett japán vállalat közül 74, azaz mintegy 40 százalék jelentette be az ország elhagyásának szándékát. Közülük azonban a legtöbb azt mondta, hogy csak a működés valamilyen formáját állítja le, míg mindössze öt vállalat közölte, hogy teljesen kivonul az orosz piacról.

A felmérés szerint a japán vállalatok azzal magyarázták vonakodásukat kivonulni az orosz piacról, hogy attól félnek, hogy elveszítik piaci résüket egy általuk fontosnak tartott feltörekvő piacon, valamint attól, hogy nehéz alternatív beszállítókat találni.

Az év elején olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a japán kormány sürgette a Mitsui és a Mitsubishi vállalatokat, hogy tartsák meg részesedésüket a Szahalin-2 orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) projektben, amely jelenleg egy új orosz üzemeltető alatt működik, annak érdekében, hogy az LNG-szállítást továbbra is biztosítsák. Emellett több nagy japán autógyártó, köztük a Toyota is felfüggesztette oroszországi tevékenységét az elmúlt hónapokban, de még nem zárta be az országban működő üzleteit.

A Moszkva elleni nyugati szankciók miatt számos nemzetközi vállalat kénytelen volt távozni az orosz piacról. A Yale Egyetem felmérése szerint azonban az Oroszországban működő japán vállalatoknak mindössze 5%-a hagyta el a piacot, ami Olaszországgal holtversenyben a legalacsonyabb arány a G7-ek között. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban 46%, Kanadában 33%, az Egyesült Államokban pedig 27% ez az arány.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑