Cadmus fordítás Cadmus
Sport

2017. 06. 14.

Maradt még remény a szíriai csodára

2017. 06. 14.

Az ázsiai VB selejtező 3. szakaszának 8. fordulóját játszották le a napokban. A „B” csoport legfontosabb kérdései már eldőltek, az „A” csoportban azonban szoros lehet a vége.

Az idáig eljutott 12 legjobb ázsiai nemzeti válogatott, 2 darab 6-6 fős csoportban játssza oda-visszavágós mérkőzéseit. A két első és második helyezett automatikus résztvevőjévé válik a 2018-as futball Világbajnokságnak, míg a két, harmadik helyezett, a csoportmérkőzések lezajlása után, egymással mérkőzik majd meg a kijutásért.

A hétfői játéknapon a csoportját vezető Irán fogadta Üzbegisztán nemzeti válogatottját. Üzbegisztánnak gyakorlatilag kapura lövése sem volt a mérkőzésen, melyet Irán magabiztosan 2-0-ra megnyert, ezzel matematikailag is bebiztosítva csoportgyőzelmét és részvételét a 2018-as futball Világbajnokságon.

A kedd délutáni mérkőzésen, ugyan ebben a csoportban a negyedik helyezett Szíria és az ötödik Kína játszott egymással. Azzal, hogy előző nap a csoportharmadik Üzbegisztán kikapott Iránban, hatalmas lehetőség nyílt Szíria előtt, hogy egy esetleges győzelemmel felzárkózzon közvetlenül Üzbegisztán mögé, és csupán két pontra legyen a második helyezett Dél-Koreától.

Szíria nemzeti tizenegye hazai mérkőzéseit hazájától több ezer kilométerre távol, Malajziában játssza. A válogatott nem tud edzőtáborozni, felkészülni a mérkőzéseire, mert senki sem fogadja őket be. Országuk 6 éve a III. Világháború színtere. Szíriától (mely még történelme során még sosem jutott ki foci világbajnokságra) az is hatalmas tett volt, hogy eljutott a harmadik selejtező körig, ahol a 12 csapat közül Thaifölddel egyetemben a leggyengébb két válogatottnak minősítették és kvalifikálták őket. Az eredeti és reális cél e 10 mérkőzés erejéig, csakis a tisztes helytállás lehetett, lehetőleg minél kevesebb góllal kikapni.

Ehhez képest, első hét mérkőzéséből csupán hármat veszített el, és a csoport 6 csapata közül csak Irán kapott náluk kevesebb gólt (nullát). Sőt, kedden Kína ellen is megszerezték a vezetést a 12. percben büntetőből. Kína a 68. (szintén 11-esből), és a 75. percben szerzett két góllal fordítani tudott, azonban az év ázsiai meglepetés válogatottja a 94. percben a jobbhátvéd és egyben csapatkapitány, Ahmed Al Salih 20 méteres gyönyörű szabadrúgásgóljával egyenlíteni tudott, és ezzel legalább egy ponttal csökkentette hátrányát a második és harmadik helyezetthez képest. A mérkőzés után egész Szíria örömmámorban ünnepelte a számukra kitartást és hitet adó válogatottjukat.

Összefoglaló videó a Szíria – Kína összecsapás góljairól:

Az „A” csoport esti mérkőzésén, a papíron gyengébb Katar, végig uralva a meccset, hazai pályán 3-2-re győzte le Dél-Koreát.

A mérkőzés góljai:

Két körrel a vége előtt, a csoportját 20 ponttal vezető Iránt, Dél-Korea 13, Üzbegisztán 12, Szíria 9, Katar 7, és Kína 6 ponttal követi.

A „B” csoportban az első három helyezett kiléte már szinte eldőlt, csupán a sorrendjük kérdéses.

Az Egyesült Arab Emirátusok egy 93. perces góllal mentette 1-1-re a mérkőzést Thaiföldön.

Az Irak – Japán összecsapás szintén 1-1-gyel ért véget, ami elég volt ahhoz, hogy a vendégek átvegyék a vezetést a csoportjukban.

A csoportmérkőzésekből 2 kör maradt hátra, melyeket a nyár végén bonyolítanak le.

Orientalista.hu – Johnny Corleone

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑