Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2020. 08. 16.

Mária mennybevételét ünneplik Aleppóban: mély gyökereink vannak Szíriában

2020. 08. 16.

A szíriai városban körmenetet és vallásközi imát tartanak Mária mennybevétele ünnepén a szertartások központi eseményeként. Szűz Mária a keresztények és a muzulmánok közös öröksége, akik elkötelezték magukat Szíria újjáépítésében.

Korábban sem a szíriai háború bombázásai, sem a jelenlegi járvány miatt kialakult vészhelyzet nem tudta kiírtani a Szűz Mária iránti tiszteletet és a vágyat, hogy a szíriai keresztények részt vegyenek a vallási szertartásokon.

Körmenet Aleppó utcáin

A hit közösségi megélése újjáélesztésének reményétől és szándékától áthatva az aleppói keresztények augusztus 15-én összegyűlnek templomaikban, hogy megünnepeljék Mária mennybevételének liturgikus emléknapját. A hívek énekekkel és himnuszokkal kísérik a szentmiséket és a körmenetet, amelyet a második legnagyobb szíriai város utcáin tartanak, miután imával és böjttel készültek az ünnepre annak ellenére, hogy a kilenc éve tartó háború és a járvány megpróbáltatásai sújtják őket.
Vallásközi ima

Az Aleppó és környékén létrejött megbékélés lehetővé teszi, hogy sok keresztény részt vegyen a különböző szertartásokon és a vallásközi imán, amelyen jelen lesz az aleppói főmufti és a vallásügyi minisztérium képviselői is. Erről tájékoztatta a Vatikáni Rádiót P. Ibrahim Al Sabbagh, a város latin rítusú közösségének plébánosa: „Közös kincsünk Mária, ezért keresztények és muzulmánok összegyűlünk egy rövid, de mély imára, hogy kérjük Mennyei Édesanyánktól a békét és a még erősebb egységet”.
Böjt

Mária mennybevétele ünnepét az összetett keresztény mozaik újra összeállításának céljából is megelőzte egy fontos esemény. „Ezt az ünnepet nagyon szeretjük és nagyon népszerű. Ilyenkor az emberek ünnepi jókívánságokkal köszöntik egymást és tovább él a böjt hagyománya is, amelyet augusztus elején kezdtünk meg a fáradtság és a szenvedés közepette” – fogalmazott az aleppói plébános.

A keresztény jelenlét kihívása

A remény jelei csillannak fel a keresztény közösség számára, amelyet a konfliktus miatt a fiatalok és a családok nagyszámú elvándorlása jellemez. A szíriai egyház igyekezett lassítani hatalmas erőfeszítések árán jótékonysági és ellátási tevékenysége által. „Hatalmas kihívás előtt állunk: Leszünk vagy nem leszünk? Sok keresztény és vallási vezető teszi fel ezt a kérdést, de egyházként mi határozunk a jövőről” – mutatott rá Al Sabbagh atya. „Tehát anyagi szempontból is azon kell munkálkodni a karitatív tevékenység által, hogy ez a keresztény jelenlét megmaradjon.” Az aleppói latin rítusú hívek plébánosa továbbá emlékeztetett az egészségügyi ellátást, a mikrohiteleket és a lakás újjáépítéseket érintő projektekre, amelyek sok kereszténynek lehetővé tették, hogy szülőföldjükön maradhassanak. „A Szentlélek erejének köszönhetően vagyunk itt és szeretnénk továbbra is itt élni. A templomaink nem alakulnak majd át múzeumokká és nagyon örülök a sok keresztelőnek és esküvőnek, amit idén ünnepeltünk. Egyre mélyebb gyökereket eresztünk Szíriában” – fogalmazott az aleppói plébános.
A járvány és a gazdasági válság

Ebben a kontextusban érkezett meg a COVID-19 vírusjárvány, ami ezekben a hetekben ismét növekedőben van a fertőzöttek és az áldozatok számának emelkedésével. „Ezekben a napokban több templomot bezártak, az egészségügyi intézmények igyekeznek válaszolni erre a vészhelyzetre. Nagy szenvedést jelentő időszakról van szó, minden nap temetünk és nagyon sok a teendő” – jellemezte a helyzetet Al Sabbagh atya. „Ehhez még hozzáadódik a drágaság és a munkanélküliség, az orvosságok árai háromszorosára emelkedtek és nem találhatóak a piacon. Plébánosként kihasználom a helyzetet arra, hogy még több jótékonysági tevékenységet végezzek.”

Mária mennybevétele a derű forrása

A járvány idején számos nemzetet felajánlottak Szűz Mária oltalmába. Szíriában az emberi törékenység felfedezése már korábban megérlelődött, ezért Al Sabbagh atya megragadta az alkalmat, hogy a szív tekintetével forduljon az ég és az ígéretek felé, amelyeket Mennyei Édesanyánk testi és lelki megdicsőülésével nyertünk el. „Ez vigasszal tölti el a szívet és nagyobb biztonságban és derüsebbnek érezzük magunkat” – zárta interjúját P. Ibrahim Al Sabbagh, a szíriai Aleppó városa latin rítusú közösségének plébánosa a Vatikáni Rádiónak.

Vatican News

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑