Cadmus fordítás Cadmus
Marokkó

2017. 02. 06.

Marokkó 33 év után újra az Afrikai Unió tagja

2017. 02. 06.

Ismét teljes jogú tagja az afrikai államok szervezetének Marokkó. Erről Addis Abebában döntött az Afrikai Unió konferenciája.

Az első fejezetet a visszatéréshez tavaly júliusban nyitotta meg VI. Mohamed király. Az ezelőtti, ruandai csúcstalálkozóhoz írott jegyzékében jelezte a kívánságát. Mint írta, országa célja az, hogy erősítse elkötelezettségét és részvételét a kontinens ügyeiben, és konstruktívan kíván hozzájárulni az Afrikai Unió terveihez és tevékenységéhez. Újra el akarja foglalni természetes helyét az intézményrendszerben, és úgy véli, erre most elérkezett az idő. Ezt a gondolatot a tagállamok közül is sok osztotta.

A marokkói kérelmet szeptemberben fogadták el hivatalosan. Most 39 ország szavazott ennek érvényesítésére “Marokkó most az Afrikai Unió teljes jogú tagja. Hosszú volt a folyamat, de végül az 54 tagállamból 39 elfogadta a visszalépést, jóllehet Nyugat-Szahara kérdése még mindig nincs megoldva”  – mondta újságíróknak Macky Sall szenegáli elnök.  És hozzátette: nagyon örülnek annak, hogy így alakult, hisz ezzel is nő az afrikai közösség, ráadásul egy olyan fontos országgal, amely képes volt a kapcsolatait és a bizalmat fejleszteni több országgal is.

VI. Mohamed király sokat tett azért, hogy helyreálljon Marokkó tagsága: maga is az Etióp fővárosba utazott, és több államférfival is tárgyalt a szavazás előtt.

“Gyönyörű nap, amikor valaki hosszú idő után hazatér” – mondta a marokkói uralkodó. “Afrika az én kontinensem és az otthonom. Végre itthon vagyok, és örülök, hogy látlak benneteket. Hiányoztatok” – hangzott el beszédében az Afrika Unió 28. csúcstalálkozójának ülésén.

201384201033511734_20

Marokkó egyébként akkor is ápolta és fejlesztette a kétoldalú kapcsolatokat az afrikai országokkal, amikor kívül volt a közösségen, fejlesztési akciókkal bizonyította szolidaritását a kontinens sok államával.

Marokkó 33 éve lépett ki a szervezetből, azért, mert az elismerte és felvette soraiba a szerinte törvénytelenül kikiáltott Szaharai Arab Demokratikus Köztársaságot. Marokkó nem ismeri el Nyugat-Szaharát független országként, a királyság részének tekinti a délen fekvő területeket. A kilépésről még a mostani király édesapja, II. Hasszán döntött.

Orienatlista.hu – Gladiátor

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑