Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2020. 12. 10.

Marokkó és Izrael normalizálja kapcsolatait

2020. 12. 10.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette: Marokkó és Izrael megállapodott a kapcsolataik rendezésében.

Trump közlése szerint Izrael és Marokkó helyreállítja diplomáciai és egyéb kapcsolatait, és ennek értelmében újranyitják az összekötő hivatalokat Tel-Avivban és Rabatban, valamint esetlegesen nagykövetségeket nyitnak. Amerikai tisztségviselők szerint lehetséges, hogy megállapodás születik közös átrepülési jogokról légitársaságok számára.

A Fehér Ház szerint Trump és VI. Mohamed marokkói király megállapodott, hogy “helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat Marokkó és Izrael között, és bővítik a gazdasági és kulturális együttműködést a regionális stabilitás előmozdítása érdekében”.

“Újabb történelmi áttörés született ma! Két kiváló barátunk, Izrael és a Marokkói Királyság megállapodtak a teljes körű diplomáciai kapcsolatokban – masszív áttörés a béke számára a Közel-Keleten!” – írta Trump Twitter-bejegyzésében.

Az egyezmény részeként az Egyesült Államok elismeri Marokkó területi követelését a vitatott hovatartozású nyugat-szaharai régióra vonatkozóan. Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát.

A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban gazdag területen a Polisario Front kihirdette a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért, a szomszédos Algéria támogatásával. Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt.

Trump megjegyezte, hogy Marokkó volt az első ország, amely elismerte az Egyesült Államokat független országként egy évvel azután, hogy az 1776-ban kinyilvánította függetlenségét Nagy-Britanniától. “Így ennek megfelelően mi elismerjük szuverenitásukat Nyugat-Szahara felett” – fogalmazott.

“Ez jelentős lépés az izraeli és marokkói emberek számára. Tovább növeli Izrael biztonságát, miközben lehetőségeket teremt Marokkó és Izrael számára, hogy elmélyítsék gazdasági kapcsolataikat és javítsák népeik jólétét” – mondta Jared Kushner, az amerikai elnök veje és tanácsadója.

A marokkói királyi palota csütörtökön megerősítette, hogy Marokkó “a lehető leghamarabb helyreállítja diplomáciai kapcsolatait” Izraellel, és “történelmi állásfoglalásnak” minősítette Washington döntését Nyugat-Szahara marokkói szuverenitásának elismeréséről.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök üdvözölte Trump bejelentését a kapcsolatok rendezéséről szóló megállapodásról, amelyet “történelmi jelentőségűnek” minősített.

Az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán után Marokkó a negyedik arab ország, amely az elmúlt négy hónapban megállapodott Izraellel a kapcsolatok rendezéséről.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑