Cadmus fordítás Cadmus
Marokkó

2020. 11. 17.

Marokkó szerint a Polisario fegyveresei folyamatosan megsértik a tűzszünetet

2020. 11. 17.

A napokban a Polisario nevű milícia támadást intézett a marokkói hadsereg egységei ellen a szaharai térségben lévő El Guergarate városnál, mely a két fél közötti elválasztó zónánál található – közölte szerkesztőségünkkel a  Marokkói Királyság budapesti nagykövetsége.

A marokkói külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint a Polisario milícia október 21.-e óta folyamatosan megsértette a két fél közötti egyezményt és behatolt az elválasztó zónába. Zavarták a helyi lakosok és az áruforgalom mozgását, továbbá provokálták a zóna biztosítása miatt jelen lévő nemzetközi békefenntartókat.

Ezek a cselekmények sértik a korábban, a nemzetközi közösség által kezdeményezett politikai folyamatokat. 2016-ban már történt hasonló eset. Akkor azonban az ENSZ főtitkára felszólította a Polisario milicistákat, hogy hagyják abba a korábbi tűzszüneti egyezményeket sértő magatartást.

A Marokkói Királyság ez alkalommal is értesítette az ENSZ főtitkárt és az ENSZ tisztségviselőit ezekkel a súlyos eseményekkel kapcsolatban. Ezen kívül értesítették az ENSZ Biztonsági Tanácsát és a szomszédos országokat a fejleményekről.

Marokkó továbbá felkéri az ENSZ főtitkárát arra, hogy szólítsák fel a Polisario milicistáit az elválasztó zóna, azonnali elhagyására El Guergerat térségében.

A marokkói hadsereg pénteken ellenlépéseket tett a Polisario milícia törvénytelen lépései ellen. A marokkói királyi hadseregnek személyes VI. Mohamed király adott parancsot arra, hogy állítsák helyre a rendet és az állampolgárok, valamint az áruforgalom szabad mozgását El Guergerat térségében.

Mindezt úgy, hogy ne jelentsen fenyegetést a helyi lakosságra nézve. A marokkói hadsereg műveletének célja pedig az, hogy rákényszerítse a Polisario milicistákat arra, hogy a diplomáciai megoldást válasszák a helyzet rendezésére.

A rend helyreállítása céljából a marokkói királyi hadsereg ellenőrzése alá vonta El-Guergerat városát, mely egyben határátkelő Marokkó és Mauritánia között. A marokkói uralkodó parancsára a műveletre 2020 november 13-án került sor betartva a katonai beavatkozás szabályait és elkerülve a civil lakosság veszélyeztetését.

A művelet során a Polisario milicistái tüzet nyitottak a marokkói hadsereg egységeire akik viszonozták a tüzet és visszavonulásra kényszerítették a milicistákat. Ezzel a művelettel sikerült elérni, hogy a milicisták ne akadályozzák a határátkelőnél az emberek és az áruforgalom szabad mozgását.

A tűzharc során a Polisario milicisták felgyújtották az általuk korábban létrehozott sátor tábort, majd pedig visszavonultak. Ennek a nemzetközi békefenntartó erők is szemtanúi voltak.

A marokkói külügyminisztérium tájékoztatója szerint a hadsereg biztosította El Guerguerat térségét és zavartalan a határforgalom. Hogy ez így is maradjon, biztonsági ellenőrző pontokat létesítettek a határátkelő közelében.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑