Cadmus fordítás Cadmus
Marokkó

2018. 07. 21.

Marokkóban egyre több keresztényt ér bántalmazás a hite miatt

2018. 07. 21.

Emberjogi civil szervezetek szerint növekszik a keresztényekkel szembeni erőszak az észak-afrikai országban. A keresztény hitre áttérőket lelkileg és fizikailag is terrorizálják a többségi társadalomhoz tartozók, a hatóságok pedig nem védik meg őket. A jogvédők meghallgatásokat tartottak, amelyeken az érintettek beszámolhattak nehézségeikről. Az összefoglaló jelentés a nagyvilág elé tárja a marokkói keresztények helyzetét.

Több civil szervezet összefogásával köztük a Marokkói Emberi Jogok Fóruma, és a Marokkói Vallásszabadság és Jogok Egyesülete nyílt napokat szerveztek több marokkói településen. Az aktivisták Tandzsa, Al-Nathura, Al-Haszejmiah és Al-Derwish településeken hallgatták meg a keresztények és a síita kisebbséghez tartozó emberek panaszait. A fórumokra mindenhol több tucat ember ment el. Az Association marocaine pour les névre hallgató jelentést a résztvevők személyes beszámolói alapján írták.

Egy 27 éves marokkó fiatal férfi elmesélte, hogy öt éve tért át a keresztény hitre. Azóta a családtagjai és a környezetében élő emberek folyamatosan bántalmazzák őt lelkileg és fizikailag is. A bátyja egyik este széttépte az összes vallási könyvét, közte a Bibliát is. A családja másik tagja egy törött üveggel megszúrta a jobb kezét. A vágás leszakította a karizmát, és csak több órás műtétnek köszönhetően tudták megmenteni a végtagot. A fiatal marokkói keresztény emiatt elveszítette a munkahelyét, családja is elüldözte Al-Derwish nevű szülőfalujából. Jelenleg Al-Nathura városban él keresztény barátainál.

Egy másik beszámoló szerint az állami szervek és hatóságok sem nézik jó szemmel, ha valamelyik muszlim elhagyja hitét és Jézus tanításait kezdi követni. Egy Malilához közel lakó keresztény férfi arról számolt be, hogy a falu rendőrei minden nap megállítják és igazoltatják. Sokszor beviszik a kapitányságra és minden indok nélkül órákig fogva tartják. A keresztény férfi szerint azért teszik ezt vele mert keresztet hord a nyakán. Egyik amerikai barátját 2016-ben kitoloncolták az országból amiért lakásán imádságokat szervezett.

A családom és barátaim folyamatosan bántalmaztak engem. Lelkileg és fizikailag is terrorban tartottak. Egy helyi lakos fel is jelentett a hatóságoknál, hogy embereket próbálok áttéríteni a keresztény hitre, ezért a rendőrségtől kaptam egy beidézést. Féltem elmenni, attól tartottam, hogy börtönbe zárnak és megkínoznak, ezért Al-Nathurába menekültem. Az egyik szomszédom menekülésem közben elkapott és vasrúddal megvert, közben trágár szavakkal illetett és Jézus Krisztust szidta. Azóta munkaképtelen vagyok – mesélte Hakim Al-Bani marokkói keresztény.

Hakim egyik barátja, aki szintén áttért a keresztény hittre, mély depresszióba esett miután a környezetében lévő emberek állandóan lelkileg terrorizálták. A marokkói férfi végül az öngyilkosságba menekülve felakasztotta magát.

A jogvédő civil szervezetek a beszámolókat összegyűjtötték, és kineveztek egy-egy aktivistát a településekre, akik állandó jelleggel követni fogják a keresztények helyzetét.

S4C.news – Kassab Adonis, Forrás: Linga.org

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑