Cadmus fordítás Cadmus
Marokkó

2019. 07. 23.

Marokkóban halálra ítélték a skandináv turistákat lefejező három iszlamista elkövetőt

2019. 07. 23.

A marokkói bíróság Rabatban sortűz általi halálra ítélte azt a három iszlamista szélsőségest akik korábban megtámadtak és lefejeztek két skandináv turistát az Atlasz-hegységben.

A 24 éves Lousia Vesterager Jespersen dán állampolgárt és a 28 éves Maren Ueland norvég állampolgárt tavaly december 17-én találták holtan az Atlasz-hegységben. 6 kilométerre voltak Imlil falutól amikor megtámadták és megölték őket a sátrukban.

Éppen ezért a 27 éves Abdessamed Ejjoud, és Younes Ouaziyad, valamint a 33 éves Rachid Affati a kiszabható legmagasabb büntetést kapták tettükért. A három személy egy, az Iszlám Állam nevű terror szervezethez tartozó csoport tagja volt. Az elkövetők tettüket filmre vették és megosztották az interneten.

A marokkói ügyészség az elkövetőket ,,magányos farkasokként,, említette akik nem valamely szervezet parancsára cselekedtek. Az ügyészség a halálbüntetést se javasolta a három terrorista ellen. Azonban Marokkóban számít az állampolgárok véleménye és ez az eset hatalmas közfelháborodást váltott ki az egyébként békés országban. A marokkói polgárok a közösségi médiában és egyéb fórumokon követelték a halálbüntetés kiszabását.

Marokkó 1993-ban felfüggesztette a halálbüntetés alkalmazását, és habár szabtak ki halálos ítéleteket, azokat rendszerint életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták. Ilyen szörnyű, és ilyen felháborító bűncselekmény esetében azonban a marokkói bíróság nem tehetett mást mint halálra ítélni a három iszlamista gyilkost.

Khalid El Kerdoudi bíró az ítélethirdetés során kijelentette, hogy: ,,Nem lehetünk irgalmasak ezekkel az emberi szörnyetegekkel szemben.,,

Az elkövetők tettét az is súlyosbította, hogy miután lefejezték áldozataikat, az arról készült felvételt elküldték a lányok szüleinek. Ezek után több iszlamista honlapon is megosztották.Ezen kívül az is kiderült, hogy zsinagógák és keresztény templomok ellen is készültek támadást végrehajtani Marokkóban.

Orientalista.hu- Al-Isfahani (SANA)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑