Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 02. 12.

Másfél millió gyermek éhezik Jemenben

2016. 02. 12.

A lassan egy éve tartó szaúdi agressziónak köszönhetően humanitárius katasztrófa fenyegeti Jement. A UNICEF adatai szerint  másfél millió gyermek éhezik az arab országban.

A Jemen ellen vívott háborúnak a legnagyobb elszenvedői a fiatalkorúak és a gyerekek. Mint minden háborúban, az Arab-félsziget csücskén is ők a legvédtelenebbek, a legsérülékenyebbek.

Jemenben az egy éve dúló harcok miatt csaknem másfél millió gyerek veszélyeztetett és szenved súlyos alultápláltságtól. Ez fizikai és mentális zavarokhoz vezethet, végzetes következménye pedig halál. – írta az Euronews.

Az UNICEF 192 gyermekvédelmi központot hozott létre az országban, azonban ezek többsége képtelen ellátni feladatát, mert üzemanyaghiány van. A kórházakat folyamatosan érik a szaúdi légierő támadásai, ezért az egészségügyi személyzet állandóan kitelepítéseknek és fenyegetettségnek van kitéve.

A szaúdiak vezette arab koalíció tizenegy hónapja kezdte meg Jemen bombázását, miután a lakosság elzavarta a Rijadhoz hű Mansour Al-Hadi elnököt, aki Szaúd-Arábiába menekült, majd zsoldos katonákkal tért vissza, hogy ismét átvegye a hatalmat az ország felett.

Kedden egy ádeni bevásárlóközpontot ért találat. A jemeni háború már  hatezer halálos áldozatot követelt, a halottak többsége civil.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑