Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2016. 04. 03.

McCainhez kapcsolódó nonprofit szervezet millió dolláros támogatást kapott Szaúd-Arábiától

2016. 04. 03.

Az Egyesült Államok törvényei alapján tilos külföldi kormányoknak amerikai politikusokat támogatniuk. De mint oly sokszor láthattuk, ha akarják, megtalálják rá a módját.

Mint korábban írtuk, régebben is volt rá példa, hogy külföldi kormányok támogassák a politikusokat, konkrétan Clintonék alapítványa kapott több millió dollárt ukrán üzletemberektől.

De nem a Clinton-házaspár az egyetlen, akik elfogadnak más országokból származó kenőpénzt. Egy John McCain, korábbi elnökjelölthöz kapcsolódó nonprofit szervezet, a McCain Institute Foundation az amerikai adóhatóságtól származó adatok alapján 1 millió dollár értékű adományt kapott 2014-ben a szaúdi kormánytól. Bár a szövetségi törvény tiltja a külföldi „kampány-adományokat,” a nonprofit szervezetek kívül esnek ezen a szabályozáson. Ráadásul ezek az ügyletek csak akkor derülnek ki, ha a nonprofit szervezet vagy a külföldi fél nyilvánosságra hozza.

McCain alapítványa eredetileg nem is akarta nyilvánosságra hozni az „adományt”, csak a Bloomberg megkeresésére álltak elő vele, de akkor is csak 100 ezer dollárról nyilatkoztak. Viszont az IRS-hez (az amerikai adóhivatalhoz) benyújtott bevallásból kiderül, hogy 1 millió dollár volt az összeg.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑