Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 03. 10.

Meddig marad a dollár a világ tartalékvalutája?

2015. 03. 10.

Az amerikai dollár tartalékvaluta szerepét természetesnek vesszük. Ebbe születtünk, és a mainstream médiában általában megnyilvánuló nézet szerint a dollár tartalékvaluta szerepe megkérdőjelezhetetlen. Ami jelenleg talán így is van. A kérdés az, hogy meddig.

Akik a különböző fórumokon a dollár státuszának kikezdhetetlensége mellett érvelnek, azoknak is észre kell vennie, hogy egyre gyakrabban kell a véleményüket hangoztatni a dollár védelmében.

És ez már önmagában is egy jel.

Úgy értem, hogy mondjuk 25 évvel ezelőtt sokkal ritkábban, vagy talán, senki nem feszegette a kérdést, soha senkinek nem kellet megmagyarázni, hogy miért nem lehet például a kínai jüan a világ tartalékvalutája.

A dollár szerepe egyértelmű, és tényleg megkérdőjelezhetetlen volt.

Viszont ha egy kicsit távolabbra tekintünk vissza a múltba, kiderül, hogy már jóval az Egyesült Államok létrejötte előtt is léteztek olyan fizetőeszközök, amelyeket a világ tartalékvalutájának tekintettek.

global-reserve-currencies1

És ez a státusz nem tartott örökké.

Az Economic Reason oldalán található World Reserve Currencies: What Happened During Previous Periods of Transition? – című elemzés szerint általában annak az országnak a fizetőeszköze vált tartalékvalutává, amely a világkereskedelemben éppen domináns szerepet töltött be.

Pesze ehhez nem ártott egy ütőképes haderő sem, ami képes volt biztosítani a domináns szerepet.

És ugyan az Egyesült Államok magasan a legtöbbet költi fegyverkezésre, világkereskedelemben már a második helyre csúszott vissza.

Kína tavaly az Egyesült Államokat megelőzve a világ legnagyobb külkereskedelmet folytató országa lett – jelentette be a pekingi kereskedelmi minisztérium a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) adataira hivatkozva. – Napi Gazdaság

Persze ez önmagában nem jelent semmit, ettől függetlenül még nagyon sokan úgy gondolják, hogy a dollár tartalékvalutasága vitathatatlan és az is marad, a kínai RMB pedig esélytelen.

Az 1800-as évek elején valószínűleg Londonban körberöhögték volna azt, aki az USA dollár domináns korszakának eljövetelét jósolja.

Ezzel el is érkeztünk a bejegyzés az apropójához.

A következő kép néhány napja készül a bankoki repülőtér közelében.

China-rmb-world-currency

RMB az új alternatíva, the world currency.

A plakátot a kínai kormány állítatta, akik a jelek szerint Ázsiában akitívan kampányolni kezdtek az RMB tartalékvalutává válása mellet.

És megértem, ha ezt te esetleg nevetségesnek tartod itt Európában. Ez a mi realitásunk.

Thaiföldről, vagy más ázsiai országból nézve azonban nem biztos, hogy ennyire vicces.

Kínában pedig biztosan halálosan komolyan gondolják.

És már csak az jóval több mint egymilliárd ember.

Orientalista.hu – (Forrás: sorkoz.blog.hu)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑