Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2015. 03. 25.

„Meg kell védenem a hazámat!” – Izrael nagykövete az eurovíziós dalbotrányról

2015. 03. 25.

„Ne vicceljünk már! Még ha paranoid lennék, sem jelentené, hogy nem üldöznek ebben az ügyben. Mindenki tudja, hogy Gáza emlegetésekor Izraelről van szó” – mondja Ilan Mor izraeli nagykövet a Mandinernek Csemer Boglárka eurovíziós dalával, a Wars For Nothing-gal kapcsolatban. A nagykövet nemrég az MTVA-hoz fordult a háborúellenes dal vetítésében látható, Gázát emlegető sor eltüntetéséért. Mor úgy látja: nem ártott ezzel hazája magyarországi megítélésének. Villáminterjúnk.

Először azt hittük, kamu hírrel van dolgunk, amikor azt olvastuk: ki akarja vetetni a magyar eurovíziós dal díszletéből a Gázára vonatkozó sorokat.

Miért hitték ezt? Valóban felkeltette a figyelmem a díszleten szereplő mondat. Úgy éreztem, nem helyénvaló politikai üzeneteket küldeni egy népszerű dalversenyen. A dal maga egyébként nagyon kellemes, a szövege pedig a háborúk ellen szól, s ezt az üzenetet én is támogatom. Ki lenne jobban a háborúk ellen, mint én, aki egy háborúktól sokat szenvedett országból, Izraelből jöttem? Amit kifogásolok az az, hogy Izraelre Gázával összefüggésben utaljanak.

Elnézést, nagykövet úr, de ez nem a paranoia jele?

Kinél?

Önnél. Izrael ugyanis nem szerepel a kifogásolt mondatban. Meg sem említik.

Ne vicceljünk már! Még ha paranoid lennék, sem jelentené, hogy nem üldöznek ebben az ügyben. Mindenki tudja, hogy Gáza emlegetésekor Izraelről van szó.

„2014 – Gáza – az áldozatok kétharmada civil volt, köztük több mint 500 gyermek.” Ennyi. Nem szól arról a mondat, hogy kinek a hibája mindez. Csak tények.

Tények? Senki sem tudja, hány gyerek halt meg Gázában. Még az is sok, ha egy gyerek meghal, a dal háttere azonban nem alkalmas arra, hogy összefüggésében mutassa meg a valóságot. Fekete-fehér képet ad: Izrael rossz, a palesztinok jók. Ezek a háttérszövegek negatívan keltik fel az érdeklődést, hajhásszák a szenzációt. Egyoldalú üzenetük van, mert mindenki rokonszenvez a gyerekekkel. A másik oldalon meghalt gyerekekről közben nem esik szó. Azokról az izraeli gyerekekről, akiket gázai terroristák öltek meg! A ravasz trükkök felkeltik a figyelmet és elterelik azt magáról a dalról, a művészi értékről is. Szerintem ez nem helyes.

Conchita Wurst is szakállal énekelt női ruhában. Az nem volt ravasz trükk?

De igen, viszont a mostani eset politikai tartalmat visz a dalversenybe. Csak fair play-t szeretnék.

Ha a politika megjelenése ellen van, akkor tehát nem csak a Gáza-mondatot, de az összeset kifogásolja? Azokat is, amelyek más háborúkról tudósítanak?

Minden egyoldalú politikai tartalmat helytelenítek egy ilyen dalverseny hátterében. Ez a háttér Izrael szempontjából egyoldalú. Mert ha már a háborúkat emlegetik: hol van szó a háttérfeliratokban például Szíriáról? Hol van Jemen? Hol van az ISIS? Ezek miért hiányoznak?

Amikor a 444.hu is úgy hozza tiltakozásának hírét, hogy Izrael cenzúrázni akar, nem gondolja, hogy többet árt hazája magyarországi imázsának, mint ha nem is szólt volna?

Egyáltalán nem. Nekem meg kell védenem a hazámat. Akkor is ha politikai pártok támadják Izraelt, és akkor is, ha egy dal hátterével teszik ezt. Az MTVA-nak egyébként felajánlottam, hogy örömmel találkozom az előadóval, szívesen elmondom neki a valós összefüggéseket. És szurkolok annak, hogy jól szerepeljen. Nem Izrael magyarországi imázsának ártanak a történtek: Magyarország izraeli imázsának ártott volna, ha ez a mondat benne marad a dal hátterében. Nem akarok cenzúrázni. Daloknak természetesen lehet politikai tartalma. Csakhogy ez a verseny nem erről szól. Ez csupán show business. Abban pedig nincs helye a politikának. Izrael demokratikus ország, tiszteletben tartja a szólásszabadságot, de határai ennek a szabadságnak is vannak. Kell, hogy legyenek. Mi otthon, Izraelben ugyanis tudjuk, tapasztaltuk sokszor, hogy a szavak ölni is képesek.

A szavak ölhetnek? Épp Lieberman izraeli külügyminiszter mondta két hete, hogy le kellene fejezni az Izraelhez illojális arabokat. Baltával.

Kampányban kicsúsznak az ember száján mondatok, olyanok is, amelyeket később inkább elfelejtene. Azt tudom mondani, amit az önök miniszterelnöke mondott: ne azt nézzék, mit mondunk, hanem hogy mit teszünk. Az újraválasztott miniszterelnök, Benjamin Netanjahu tudja, hogy biztonságra és békére van szükség. Minden izraeli miniszterelnöke lesz.

mandiner.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑